Francois Fillon, catolicul care vrea o relație bună cu Rusia ortodoxă

Data actualizării: Data publicării:
fillon

Admirator al fostului premier britanic Maragret Thatcher, Francois Fillon propune un program de reforme despre care analiştii spun că e, mai degrabă, o terapie de şoc pentru Franţa. Pe scurt, Francois Fillon e foarte liberal în ceea ce priveşte economia, dar foarte conservator în politicile sociale. Catolic declarat, susţine familia tradiţională. În plan extern, candidatul formațiunii Republicanii mizează pe o relaţie bună cu Rusia.

La 62 de ani, Francois Fillon are deschisă calea spre Palatul Elysee, deşi pentru mulţi a fost câştigătorul surpriză al cursei interne din partid. Înainte de prima rundă de vot, era cotat cu şansa a treia. Programul său de reformare a Franţei era considerat mult prea dur.

Francois Fillon spune că, dacă va ajunge preşedinte, va tăia jumătate de milion de locuri de muncă din sectorul public, va creşte vârsta de pensionare până la 65 de ani, va interzice pensionarea anticipată, va creşte săptămâna de lucru de la 35 la 39 de ore şi va reduce ajutorul de şomaj. Susţine că, în acest fel, până în 2022, va reduce cheltuielile publice cu 100 de milioane de euro.

Francois Fillon: „Cred în proiectul meu şi cred că poporul francez are puterea şi dorinţa să-l aplice împreună cu mine”.

Familia tradiţională e, pentru Francois Fillon, un model care trebuie păstrat cu stricteţe ca atare.

Vrea să introducă în lege principiul potrivit căruia copilul este întotdeauna rezultatul unei relaţii fizice convenţionale dintre mamă şi tată. Exclude, astfel, fertilizarea in vitro sau dreptul cuplurilor gay de a adopta.

Este împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, dar promite totuşi că nu va schimba legea adoptată în 2014 care permite acest lucru. Francois Fillon condamnă avortul, dar, de aseamenea, spune că nu va modifica legea care a legalizat procedura.

Catolic convins, candidatul de centru-dreapta la prezidenţialele din Franţa crede că Parisul poate avea o bună relaţie cu Rusia ortodoxă a lui Vladimir Putin. Cei doi ai colaborat bine pe vremea când erau premieri.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „Cu toate manierele lui europene, în cel mai bun sens al cuvântului, el ştie întotdeauna cum să-şi apere punctul de vedere şi o face foarte hotărât şi argumentat. Este un negociator ferm şi, cu certitudine, este un profesionist desăvârşit. Şi e un individ vertical”.

Admiraţia declarată a lui Putin pentru Fillon a provocat destul de multă îngrijorare nu doar în Franţa, ci în tot vestul Europei, ale cărei relaţii cu Rusia rămân tensionate. Francois Fillon crede că nu e cazul să se îngrijoreze nimeni.

Francois Fillon, candidat la alegerile prezidenţiale din Franţa: „Am văzut că unii mi-au caricaturizat declaraţiile, arătându-mă cu degetul ca pe un apropiat al preşedintelui rus. E absurd! Când Rezistenţa franceză i s-a alăturat lui Stalin împotriva naziştilor, l-am suspectat pe generalul De Gaulle că ar deveni comunist?”.

Francois Fillon e considerat un francez înstărit. A declarat economii de aproximativ 100.000 de euro. Are şi un castel în care locuieşte cu soţia şi cu cei cinci copii ai lor şi care este estimat la 650.000 de euro. E un castel din secolul al 14-lea, pe care familia Fillon nu l-a moştenit, ci l-a cumpărat în 1984.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri