Franța cere încheierea conflictului din Ucraina, în schimbul livrării navei Mistral către Rusia

Data publicării:
mistral wiki 1-1

Preşedinţia franceză a anunţat, miercuri, suspendarea livrării primei nave Mistral, dintre cele două achiziţionate de Moscova de la Paris, pe motiv că nu sunt îndeplinite "condiţiile" pentru această livrare, reamintește Mediafax.

Întrebat, într-o conferinţă de presă, care sunt aceste condiţii, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Romain Nadal, a răspuns că "este necesar ca un armistiţiu care se schiţează - opţiune pe care Franţa o susţine - să fie aplicat". Citându-l pe şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, el a adăugat că, ulterior, este necesară "găsirea unui acord politic pentru încheierea confruntărilor între Ucraina şi Rusia, fie direct, fie cu sprijinul mediatorilor".

"În acest moment, aceste condiţii nu sunt îndeplinite şi dorim să fie îndeplinite în perioada următoare", a precizat purtătorul de cuvânt.

Secretarul de Stat pentru Reformă, Thierry Mandon, a explicat, la rândul său, că decizia părţii franceze reprezintă o "suspendare a livrării" navei Mistral. "Franţa doreşte să forţeze un acord de pace" în Ucraina, a adăugat el, într-o declaraţie la Radio France Internationale.

Potrivit unor surse apropiate dosarului, în pofida suspendării livrării navei de război Mistral, construirea sa continuă deocamdată.

Vânzarea către Rusia a celor două nave Mistral, încheiată în iunie 2011, a fost evaluată la aproximativ 1,2 miliarde de euro de Guvernul francez aflat în funcţie în acel moment. Prima navă a fost numită "Vladivostok", iar cea de-a doua urmează să fie numită "Sevastopol", de la numele portului din Crimeea, peninsula ucraineană anexată în cursul acestui an de Rusia.

Navele Mistral sunt nave de război polivalente, capabile să transporte elicoptere şi tancuri. Mistral sunt navele de război de cele mai mari dimensiuni ale Franţei, după portavioanele Charles de Gaulle.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri