Franța. Descoperirea șocantă a unui salvator: îi acorda primul ajutor unui kamikaze

Data publicării:
atentate franta

I-am sfâşiat tricoul şi am văzut nişte fire. Pe jos era sânge şi am remarcat primele cuie. Apoi, brusc, am înţeles că rana îi fusese provocată de o explozie şi că el era kamikaze. Exact când mi-am dat seama au sosit şi ambulanţele”, a povestit David.

În numai câteva zile, Franţa şi Belgia au anunţat măsuri de securitate suplimentare care presupun costuri de un miliard de euro. Prin comparaţie, organizarea atacurilor n-ar fi costat decât 7.500 de euro, potrivit calculelor făcute de Reuters. Puştile Kalașnikov costă între 300 şi 700 de euro în Uniunea Europeană, iar muniţia cel mult 2.000 de euro. Pentru centurile cu explozibil, teroriştii au folosit substanţe cumpărate din farmacii şi cuie care se găsesc în magazine.

Între timp, autorităţile franceze continuă în ritm susţinut raziile în mediile islamiste, după instaurarea stării de urgenţă, a cărei prelungire a fost votată vineri şi de Senat.

Poliţia a făcut aproape 800 de percheziţii într-o săptămână. 90 de oameni au fost în arestaţi preventiv şi alţi 164 au fost plasaţi în arest la domiciliu. De asemenea, au fost confiscate peste 170 de arme.

Ieri, în numeroase moschei din Franţa s-au citit texte care condamnă terorismul.

Anchetatorii au identificat-o ieri, cu ajutorul amprentelor, și pe Hasna Aitboulahcen, tânăra de 26 de ani moartă în apartamentul din Saint-Denis vizat miercuri de un raid al forţelor de ordine. Era verişoara lui Abdelhamid Abaaoud, considerat creierul atentatelor de la Paris, ucis şi el în acelaşi raid. Contrar primelor informaţii anunţate de poliţia franceză, nu Hasna, ci o a treia persoană a detonat explozibilul pe care îl avea asupra sa.

Un membru al forţelor speciale care a luat parte la asalt povesteşte că cei din apartament au tras asupra lor cu mitraliere: „Unul dintre trăgători a auzit vorbind pe unul dintre terorişti, o femeie. S-a prefăcut că vrea să se predea. Credem că minţea ca să ne determine să intrăm în apartament, pentru ca un număr cât mai mare de poliţişti să moară când s-a detonat explozibilul”.

Aseară, Parchetul de la Paris a anunţat că a identificat încă un kamikaze care s-a detonat lângă Stade de France. Anchetatorii spun că şi el fusese controlat pe 3 octombrie în Grecia, aşadar numărul atacatorilor suspectaţi că s-ar fi infiltrat în valul de refugiaţi este de doi. Pe paşapoartrele lor figurau numele Mohammad al-Mahmod şi Ahmad al-Mohammad, dar identitatea lor exactă nu a fost confirmată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri