Franţa devine una dintre cele mai restrictive ţări europene

Data publicării:
gara de nord paris franta getty

Prelungirea stării de urgenţă dă posibilitatea autorităţilor franceze ca în cazul în care au suspiciuni întemeiate privind pregătirea unor atentate să poată impune măsuri de restricţionare a circulaţiei, să interzică anumite spectacole sau reuniuni şi chiar să dizolve grupurile care incită la acte destabilizatoare. Poliţia va avea dreptul de a face percheziţii oricând, fără mandat din partea unui judecător, iar Guvernul poate bloca, fără preaviz, să blocheze pagini de Internet și rețele sociale care fac apologia sau incită la terorism. În sprijinul acestor măsuri, şeful guvernului de la Paris, Manuel Valls, avertizează că pericolul nu a trecut.

Manuel Valls, premierul Franţei: „Astăzi nu trebuie să excludem nimic, lucru pe care l-am afirmat şi ieri, şi o spun, bineînţeles, cu toată precauţia care se impune, dar ştim şi suntem conştienţi că poate exista şi riscul unor atacuri cu arme chimice şi bacteriologice”.

Şi nu sunt singurele măsuri. Poliţiştii vor avea dreptul să poarte armă chiar şi în timpul liber, a decis ministerul de Interne.

Peste graniţă, în Belgia, unde de altfel au fost puse la cale atacurile teroriste de către celula condusă de Abdelhamid Abaaoud, autorităţile iau la rândul lor măsuri drastice. Peste 500 de militari vor fi trimişi la graniţă pentru a ajuta la sporirea controalelor de securtiate, iar percheziţiile în cazuri unor suspiciuni de terorism pot fi făcute noapte şi zi, nu doar ziua ca până acum. În plus, cei aflaţi sub supraveghere pentru suspiciuni de legături cu celule teroriste ar putea fi obligaţi să poarte brăţări electronice.

Charles Michel, premierul Belgiei: „Nu este suficient să-i împiedicăm pe tineri să plece la luptă sau în diverse tabere de antrenament, trebuie, de asemenea, să-i împiedicăm pe cei care nu sunt belgieni să ajungă pe teritoriul nostru, iar pentru noi, regula trebuie să fie clară: pentru jihadiştii care se întorc, locul lor trebuie să fie în închisoare”.

Şi tot în Belgia, au avut loc noi raiduri. Poliţia a descins la şapte adrese din Bruxelles, unde locuiesc familia şi apropiaţii unuia dintre atentatorii sinucigaşi de la Paris. Este vorba de Bilal Hadfi, unul dintre cei trei kamikaze de la Stade de France. Anchetatorii încearcă să reconstitue ce a făcut Bilal Hadfi după ce a revenit din Siria în vară, vor să afle cu cine a ţinut acesta legătura şi ce persoane au mai fost implicate în atentatele de la Paris.

Măsuri stare de urgenţă Franţa:

- Plasarea în arest la domiciliu a oricărei persoane considerate pericol public.

- Poliţia va avea dreptul de a face percheziţii oricând, fără a solicita mandat.

- Posibilitatea de a dizolva grupurile care incită la acte destabilizatoare.

- Restrictii de circulatie şi instituirea unor zone de protecţie şi securitate.

- Posibilitatea de a interzice reuniuni şi manifestări publice.

- Posibilitatea de a trece la confiscarea armelor de la populaţie.

- Posibilitatea de a lua măsuri pentru a bloca anumite site-uri şi reţele sociale în caz de urgenţă (Le Figaro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri