Franţa, Germania şi Polonia, îngrijorate de o retragere a Rusiei din Tratatul Forţelor Convenţionale

Data publicării:
Racheta balistica intercontinentala Topol-M productie ruseasca - Guliver GettyImages

Rachetă balistică intercontinentală Topol-M. Foto: Guliver/GettyImages

Franţa, Germania şi Polonia sunt preocupate de o retragere a Rusiei din grupul comun consultativ privind Tratatul asupra Forţelor Armate Convenţionale în Europa”, se arată într-un comunicat publicat la finalul unei întrevederi între Laurent Fabius (Franţa), Frank-Walter Steinmeier (Germania) şi Grzegorz Schetyna (Polonia), gazda reuniunii în formatul "Triunghiului de la Weimar".

„Este vorba de un nou semnal de alarmă trimis de Moscova, care nu contribuie la restabilirea încrederii şi stabilităţii pe continentul nostru”, avertizează cei trei miniştri de Externe, potrivit Mediafax.

"Triunghiul de la Weimar", format din Germania, Franţa şi Polonia, este un forum de dialog informal. Prima reuniune în acest format a avut loc în 1991, la Weimar.

Rusia şi-a suspendat pe 11 martie participarea la întâlnirile grupului comun consultativ privind CFE şi intenţionează să se retragă din tratat.

Tratatul CFE limitează echipamentul militar greu - tancuri, avioane şi armament greu - în Europa.

Documentul a fost semnat în 1990, iar 17 ani mai târziu Vladimir Putin a promulgat o lege privind suspendarea participării Rusiei, citând îngrijorări în domeniul securităţii. Kremlinul anunţa la vremea respectivă că nu mai tolerează o situaţie în care Moscova respectă tratatul, iar partenerii săi nu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri