Franța: Ministrul Justiției a demisionat, după polemicile privind retragerea cetățeniei francezilor condamnați pentru terorism

Data publicării:
christine taubira facebook

Foto: Facebook.com/ Christine Taubira

Uneori să reziști înseamnă să rămâi, alteori înseamnă să pleci. Fie ca ultimul cuvânt să-l aibă etica și dreptul”, a comentat Christiane Taubira pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Premierul francez Manuel Valls va prezenta, miercuri, deputaților textul definitiv al proiectului de reformă constituțională privind starea de urgență și privarea de cetățenie. Christine Taubira și-a exprimat îndoielile în legătură cu intenția guvernului de a-i lipsi de cetățenie în anumite condiții pe francezii condamnați pentru terorism.

Textul propus de guvern prevedea inițial includerea în Constituție a privării de cetățenie pentru persoanele cu dublă cetățenie născute în Franța și condamnate pentru infracțiuni teroriste. Măsura instituia o diferență de tratament între francezi și a care a provocat o sciziune în rândul stângii.

În textul care va fi prezentat miercuri, guvernul a înlăturat orice referire la francezii cu dublă cetățenie, dar prevede totuși privarea de cetățenie la autorii unor crime grave.

Francois Hollande și Christiane Taubira „au convenit asupra necesității de a pune capăt mandatului său în contextul în care dezbaterea privind revizuirea constituției începe în Adunarea națională, astăzi, în comisia legislativă”, menționează Palatul Elysée într-un comunicat.

Președinția precizează că demisia a fost acceptată și că Jean-Jacques Urvoas, perceput ca un politician favorabil liniei guvernului în domeniu, o va înlocui în funcție.

Jean-Jacques Urvoas, în vârstă de 56 de ani, este un apropiat al lui Manuel Valls specialist în chestiuni de securitate, care a prezidat până în prezent comisia legislativă a Adunării naționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri