Franța: Sistemul Schengen ar putea fi pus în discuție. Olanda propune un mini-Schengen

Data publicării:
valls - getty

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

În ajunul unei reuniuni a miniștrilor europeni de interne și justiție la Bruxelles, Manuel Valls, invitat la canalul public France 2, a cerut "fiecărei țări având frontieră cu Franța să-și joace pe deplin rolul".

Printre altele, premierul francez a declarat că unii dintre autorii atacurilor teroriste de la Paris "au profitat de criza refugiaților (...) pentru a se strecura" în Franța.

"Acești indivizi au profitat de criza refugiaților... de acest haos, poate unii dintre ei pentru a se strecura..." în Franța, a afirmat Valls, fără a-și încheia fraza. El a adăugat imediat că "alții erau deja în Belgia. Iar alții, vreau să vă reamintesc, erau în Franța", a precizat Valls.

Franța nu a primit nicio informație din partea altor state europene despre Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizatorul al atentatelor de la Paris, care să indice prezența acestuia pe teritoriul Uniunii Europene înainte de evenimentele tragice de vineri, a afirmat joi ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, într-o declarație de presă.

”De-abia pe 16 noiembrie, după atacurile de la Paris, un serviciu de informații din afara Europei ne-a semnalat că avusese cunoștință despre prezența lui (Abaaoud) în Grecia”, a spus responsabilul francez.

”Cooperarea în lupta antiteroristă este crucială (...). Este urgent ca Europa să-și revină, să se organizeze, să se apere împotriva amenințării teroriste”, a subliniat el.

Potrivit lui Cazeneuve, jihadistul belgian a fost implicat în patru din cele șase atentate dejucate în Franța începând din primăvară. Printre acestea se numără un plan de atacare a unor biserici în suburbia pariziană Villejuif, anchetatorii analizând în continuare eventuala implicare a belgianului în atentatul eșuat din trenul Thalys de pe ruta Amsterdam-Paris, în august, a menționat Bernard Cazeneuve, citat de DPA.

Tot în august, autoritățile franceze au reținut un suspect jihadist care a declarat că fusese antrenat de Abaaoud, pentru a comite un atac în Franța sau în alte state europene, a adăugat ministrul de interne.

Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor de vinerea trecută de la Paris, a murit în asaltul de miercuri al forțelor de poliție de la Saint-Denis, la periferia nordică a Parisului.

Olanda propune un mini-Schengen

Guvernul olandez a dezbătut pe plan intern, dar şi cu statele partenere, un plan de a introduce verificarea paşapoartelor la frontierele mai multor ţări din vestul Europei, într-o încercare de a controla afluxul de migranţi şi de refugiaţi, scrie agenția Reuters, citată de Hotnews.

Această "zonă mini-Schengen" ar include Austria, Germania, Belgia, Luxemburg şi Olanda şi ar presupune înfiinţarea unor tabere de tranzit pentru migranţi în afara acestor frontiere, potrivit unui articol publicat de ziarul olandez De Telegraaf.

Totuși, ideea de a forma un "mini-Schengen" în interiorul spaţiului european Schengen pare să încalce prevederile tratatului ce garantează liberă circulaţie în cadrul tuturor celor 26 de state UE membre.

Comisia Europeană nu a primit nicio propunere oficială privind crearea unei zone "mini-Schengen" în interiorul actualului spaţiu de liberă circulaţie, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Berlin, că omologul său olandez i-a menţionat această idee, dar că Germania nu a fost entuziasmată.

Planul olandez este separat de planul francez de a introduce controale sistematice ale frontierelor în cadrul zonei Schengen, ca o măsură de securitate după atacurile de la Paris de săptămâna trecută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri