Franța vrea să interzică actorilor să fumeze

Data publicării:
tigara

Gestul senzual de a aprinde o țigară într-o cafenea pariziană, o imagine des întâlnită în peliculele franțuzești, ar putea deveni o amintire, după ce ministrul francez al sănătății și-a exprimat intenția de a interzice fumatul în filme, potrivit ediției de duminică a The Telegraph.

Jean-Paul Belmondo cu țigara sa Gauloise atârnând în colțul gurii în „Breathless” al lui Godard ilustrează perfect aura romantică pe care fumatul o are în filmul francez.

Deși în prezent numărul fumătorilor este mai mic decât în anii '60, chiar și astăzi, peste trei sferturi dintre filmele produse în Franța înfățișează fumători, potrivit unei statistici realizate de un senator francez.

Ministrul francez al sănătății, Agnes Buzyn, spune că intenționează să oprească acest lucru, ca parte din planul ei de a „denormaliza” fumatul, viciu care provoacă moartea a 75.000 de oameni, în fiecare an, în Franța.

„Este știut că publicitatea care îndeamnă oamenii să se lase de fumat nu este eficientă”, a spus Agnes Buzyn vineri, adăugând că ar trebui încercate alte metode precum targetarea tinerilor de pe rețelele de socializare sau interzicerea fumatului pe marele ecran.

Agnes Buzyn spune că va discuta în acest sens cu ministrul francez al culturii, care are în atribuții și industria cinematografică, și că, până acum, au fost luate „măsuri” neprecizate pentru a-i determina pe regizorii și scenariștii francezi să renunțe la reprezentarea fumatului pe marele ecran.

Ministrul a anunțat, în luna iulie, că prețul țigărilor va crește de la 6,50 de euro pe pachet la 10 euro în următorii trei ani, preț care va rămâne încă mult mai mic decât cel din Marea Britanie.

Buzyn a mai semnalat că rata fumatului în Marea Britanie a scăzut de la 30 la 20 de procente în ultimul deceniu, odată cu implementarea politicilor guvernului de creștere a prețului țigărilor, în timp ce în Franța, rata fumatului a rămas la 30%.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în Franța, numărul fumătorilor este cu 50 de procente mai mare decât cel din Marea Britanie.

OMS a îndemnat autoritățile guvernamentale să eticheteze filmele în care se fumează cu „interzis minorilor”, în încercarea de a-i împiedica pe copii și adolescenți să se apuce de fumat. Potrivit statisticilor, în 2014, se fuma în 44% dintre filmele de la Hollywood și în 36% dintre filmele permise tinerilor.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri