GALERIE FOTO. Moscheea de la Moscova, mare cât trei terenuri de fotbal

Data publicării:
marea moschee moscova - kremlin.rui

FOTO: kremlin.ru

Lăcaşul de cult are șase etaje, 19 mii de metri pătraţi – aproape cât trei terenuri de fotbal - şi loc pentru 10 mii de credincioşi. Clădirea a fost ridicată pe locul unei foste moschei construite în 1904, dar care fusese lăsată în paragină.

La inaugurare au participat preşedinţii Turciei, Autorităţii Palestiniene, dar şi pe alţi şefi de stat şi de guvern din Asia Centrală.

Costurile de construcţie, estimate la 170 de milioane de dolari, au fost finanţate integral din donaţii private, mare parte din ele venind de la un oligarh originar din Dagehstanul rus. Islamul este a doua cea mai mare religie din Rusia. În Rusia trăiesc aproximativ 23 de milioane de musulmani, dintre care un milion şi jumătate în Moscova.

putin tribuna moschee - kremlin.ru
putin tribuna moschee - kremlin.ru

Moscheea renovată a devenit astfel una dintre cele mai mari din Europa.

Vladimir Putin a lăudat, miercuri, în discursul rostit la inaugurarea moscheii, virtuţile „umaniste” ale islamului. „Această moschee va fi o sursă pentru propagarea ideilor umaniste și a adevăratelor valori ale islamului”, a spus liderul de la Kremlin, criticând cu acest prilej Statul Islamic, care, spune el „denaturează islamul”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri