Gardul antiimigrație din Ungaria începe să prindă contur. Primar: Va fi problema României, trimitem migranții acolo

Data publicării:
imigranti insula Kos GettyImages-475872890 8082015

În fiecare lună, mii de refugiați din Afganistan, Siria, Pakistan și Kosovo trec din Serbia în Ungaria. Ca să-i oprească, autorităţile de la Budapesta au trecut la soluţii extreme.

În acest moment nu vedem altă posibilitate pentru stoparea valului migrației ilegale și a gestionării acestei probleme decât construcția gardului de securitate din sud”, a declarat Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului. „În acest moment, 364 de militari și 112 civili lucrează la construcția gardului de securitate din sudul țării”, a precizat el.

Conform informaţiilor furnizate de Ministerul ungar al Apărării, la frontiera cu Serbia se va construi nu un gard, ci două.

Suntem la Kelebia, la stânga mea e Serbia, la dreapta - Ungaria. Aici vor fi construite două rânduri de garduri, unul temporar și altul final, cam la 10 metri unul de altul, destinate opririi migrației ilegale”, relatează Balazs Barabas, corespondentul Digi24 în Ungaria.

La 70 de kilometri est de Kelebia găsim ultima localitate ungară înainte de granița cu România, Kubekhaza . Aici va fi capătul gardului de la granița ungaro-sârbă. Guvernul nu s-a consultat cu Primăria localităţii atunci când a stabilit amplasarea gardului, iar primarul vorbeşte despre raţiuni politice care au determinat această decizie.

Principala problemă cu acest gard este că se construiește nu împotriva migranților, ci din rațiuni de politică internă. Specialiştii în politica internă ungară știu că, în ultima perioadă, Fidesz a suferit o serioasă pierdere de popularitate, iar acest gard este un instrument foarte bun pentru alegătorii cu sentimente patriotice, dar care s-au depărtat de Fidesz”, spune primarul Robert Molnar.

Mulți maghiari cred că plasele de sârmă nu-i vor opri pe cei care străbat mii de kilometri ca să scape de război şi sărăcie. Unii oficiali din teritoriu sunt convinşi că de acest lucru este conștient și guvernul.

Dacă acest gard se va construi, atunci va avea un efect de deviere, adică migranții vor căuta ocolișurile, breșele prin care pot veni la noi. Iar gardul va fi doar până aici, la noi, iar de acolo drumul e liber spre România, respectiv spre granița româno-ungară, deci pasăm mai încolo migrația. Probabil logica guvernului e că, în cazul acesta, va fi problema României și vom trimite migranții înapoi acolo”, explică primarul din Kubekhaza.

De altfel, construcţia provizorie a fost deja pusă la încercare. Zeci de imigranţi au pătruns în Ungaria după ce au tăiat gardul de sârmă construit deja. Deocamdată, la nivel european nu există o poziție comună față de problema imigrației, devenită cea mai importantă criză după cea economică.

Citiți și:

Videoclip pentru descurajarea imigrației, lansat de Germania

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri