George Soros: Viktor Orban a transformat Ungaria într-un stat mafiot

Data publicării:
soros

Miliardarul american de origine maghiară, George Soros, a cerut joi la Bruxelles poporului ungar și Uniunii Europene să reziste împotriva premierului Viktor Orban, pe care l-a acuzat că a făcut din Ungaria un „stat mafiot”, intervenție catalogată de un parlamentar al partidului de guvernământ Fidesz drept o „declarație de război”, informează agenția MTI.

Un nou episod din războiul dintre premierul ungar Viktor Orban şi miliardarul George Soros s-a consumat azi, la un forum economic, la Bruxelles. Soros i-a lăudat pe ungurii care, în ultimele săptămâni, au participat la manifestaţiile antiguvernamentale şi l-a acuzat pe Viktor Orban că a fondat un stat mafiot.

Opoziţia de care s-a lovit premierul Viktor Orban în Ungaria trebuie să-l fi surprins şi pe el, la fel de mult cum m-a surprins şi pe mine. A încercat să-şi prezinte politicile drept un conflict personal între noi doi. M-a făcut ţinta neobositei lui campanii de propagandă. Şi-a luat rolul de apărător al Ungariei, al suveranităţii maghiare. Pe mine m-a prezentat drept un speculator de valută, care-şi foloseşte banii pentru a cuceri Europa şi, mai ales Ungaria, natală. Sunt plin de admiraţie pentru felul curajos în care poporul maghiar ţine piept minciunilor şi corupţiei din statul mafiot fondat de Orban”, a declarat George Soros, om de afaceri de origine maghiară.

Prin acest discurs, George Soros „a transmis o declarație directă de război” împotriva unui guvern ales democratic și acesta din urmă este pregătit „să riposteze”, a reacționat la o conferință de presă Tamas Deutsch, parlamentar membru al partidului Fidesz, condus de Orban. El a precizat că va cere Comisiei Europene să publice conținutul discuției pe care Soros a avut-o cu comisarul european însărcinat cu politica privind migrația.

La rândul său, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Janos Lazar, a declarat că afirmațiile lansate joi de Soros sunt „injuste față de Ungaria” și „distorsionează grav adevărul”. Referindu-se la declarația privind ''statul mafiot'', Janos Lazar a spus că nu autoritățile de la Budapesta au încălcat legile Ungariei în ultimii ani, ci ''organizațiile finanțate de Soros'', despre care oficialul ungar a susținut că acționează netransparent și că se comportă ele însele precum niște organizații mafiote.

Conflictul dintre George Soros și Viktor Orban

George Soros e unul dintre marii bogaţi şi filantropi ai lumii. Şi nicăieri nu e mai controversat decât în ţara natală, adică în Ungaria. Geroge Soros e un critic dur al premierului Viktor Orban.

Însă Viktor Orban şi George Soros nu au fost întotdeauna duşmani declaraţi. Actualul premier ungar şi-a început cariera cu o bursă acordată de fundaţia miliardarului născut în Ungaria şi stabilit acum în Statele Unite.

Viktor Orban s-a bucurat de sprijinul lui Soros în primii săi ani pe scena politică de la Budapesta. Dar, odată cu anii petrecuţi la putere, Viktor Orban a trecut de la liberalism la aşa-numitul iliberalism, a denunţat multiculturalismul pentru că spune premierul ungar, distruge identitatea naţională. Din aceleaşi raţiuni, Viktor Orban refuză să primească imigranţi în Ungaria.

Toate aceste luări de poziţie sunt în contradicţie cu ideologia "societăţii deschise", după care se conduce fundaţia lui George Soros, care evident l-a criticat şi combătut pe Viktor Orban. Acesta a reacţionat vehement de fiecare dată şi, cu timpul, Geroge Soros a devenit duşmanul guvernului de la Budapesta.

Viktor Orban îl acuză pe miliardar că s-a îmbogăţit prin manevre şi speculaţii financiare, iar acum vrea să-şi impună punctul de vedere cumpărând influenţă.

Conflictul dintre cei doi s-a agravat după ce în Ungaria a fost adoptată o lege care închide porţile Universităţii Central Europene, care este fondată şi finanţată de Geroge Soros.

 

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri