Georgia acuză Rusia că îi fură din teritoriu

Data publicării:
georgia

Oficialii georgieni spun că acţiunile separatiştilor osetini sprijiniţi de trupele ruseşti sunt atât de evidente şi înaintate în teren, încât unii locuitori s-au trezit peste noapte că pământul pe care îl au în proprietate nu se mai află pe teritoriul georgian, ci în Osetia de Sud. Astfel, în doar o lună, trei sate au ajuns în pericol de a ieşi de sub controlul georgienilor.

Mai rău, avansul liniei de demarcaţie spre sud, în teritoriul georgian, face ca trupele ruseşti să fie la doar un kilometru de cea mai importantă autostradă din Georgia. Şoseaua este parte din Drumul European 60 şi leagă capitala georgiană Tbilisi de Marea Neagră, spre vest şi de Azerbaidjan şi Marea Caspică, spre est.

În zonă este şi conducta petrolieră Baku-Supsa, care vine din Marea Caspică şi al cărei control e vizat şi de georgieni, şi de ruşi.

Oficialii de la Tbilisi spun că prin aceste operaţiuni, Rusia urmăreşte destabilizarea Georgiei. De când şi-a declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică, Georgia s-a apropiat puternic de Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO, spre nemulţumirea Moscovei, care nu a ezitat în 2008 să invadeze regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, pentru a le scoate de sub controlul georgienilor.

Anul acesta au avut loc primele manevre comune Georgia - NATO, chiar pe teritoriul georgian, adică sub ochii trupelor ruseşti din Caucaz.

Iritată, Rusia s-a declarat în repetate rânduri nemulţumită de apropierea dintre Georgia şi Occident. De aceea, numeroşi analişti politici sunt de părere că Rusia are un plan bine pus la punct de a readuce Georgia în sfera sa de influenţă, alături de Azerbaidjan şi de Armenia, inclusă deja în Uniunea Eurasiatică.

Pierderea Georgiei de către Occident va însemna transferul întregii regiuni (transcaucaziene - n.r.), cu extraordinarul său potenţial energetic şi geopolitic, în sfera de influenţă a Rusiei”, avertizează George Mchedlishvili, profesor asociat la Chatam House.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri