Germania are un plan mini-Marshall pentru Balcani

Data publicării:
western

Planul vizează consolidarea economiilor regionale în următorii ani și va servi drept compensație pentru lunga așteptare a țărilor pentru aderarea la Uniunea Europeană

Informațiile au apărut în cotidianul de la Belgrad "Vecernje Novosti" care citează surse diplomatice.

Potrivit acestor surse, propunerea ar trebui discutată în curând la Bruxelles, unde Consiliul European urmează să o aprobe și să aloce un fond special pentru statele balcanice.

Planul este denumit "Berlin Plus", iar fondurile pentru realizarea sa trebuie să fie asigurate de țările din Spațiul Economic European (SEE), alcătuit din toate statele membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia, precum și Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS), inclusiv Elveția.

Ideea este de a crea în regiune o zonă economică atractivă în câțiva ani. Fondurile urmează să fie utilizate, printre altele, pentru crearea de noi companii și ameliorarea infrastructurii.

În plus, "Berlin Plus" este văzut ca o cale de reducere a tensiunilor regionale deoarece Balcanii au o mare importanță pentru Germania din punct de vedere al securității, afirmă cotidianul belgrădean "Vecernje Novosti".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri