Grecia nu a ajuns la un acord cu creditorii europeni pentru restructurarea datoriei publice

Data publicării:
Alexis Tsipras parlament -AFP Mediafax Foto-Angelos Tzortzinis

În jur de 15.000 de oameni s-au strâns în piaţa Syntagma din faţa Parlamentului grec pentru a-şi arăta susţinerea faţă de politicile guvernului condus de Alexis Tsipras. Demonstranţii au ţinut în mâini pancarte cu mesaje precum "Falimentari, dar liberi", sau "Stop austerităţii, susţine Grecia, schimbă Europa".

Proteste asemănătoare au avut loc şi în alte oraşe, în timp ce la Bruxelles miniştrii de Finanţe din zona Euro încercau să găsească o soluţie pentru Grecia.

La întâlnire a participat şi şefa FMI Christine Lagarde. După mai multe ore de negocieri, nu s-a ajuns însă la niciun acord.

Instituţiile au spus foarte clar că sunt gata să lucreze cu autorităţile greceşti, dar avem nevoie întâi de o concluzie politică, înainte ca instituţiile să înceapă lucrul. Mai avem nevoie de un pic de timp”, spus Jeroen Dijsselbloem, şeful Eurogrup.

Am avut oportunitatea să ne expunem punctul de vedere, acum ne concentrăm pe următoarea întâlnire cu speranţa că deliberările vor avea o concluzie optimă atât din perspectiva Greciei, cât şi a partenerilor noştri europeni”, a spus Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finanţe.

Executivul elen doreşte o renegociere a condiţiilor de rambursare a uriaşei sale datorii externe, de peste 300 de miliarde de euro. Oficialii greci au exclus o ştergere a datoriilor sau o ieşire din zona euro. Potrivit unui sondaj recent, 75% dintre greci susţin acţiunile guvernului de stânga.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri