GREXIT | Grecii își retrag banii masiv. Băncile ar putea rămâne închise luni

Data publicării:
grecia banca

Deponenţii eleni au retras din bănci în ultimele trei zile circa 2 miliarde de euro, ieşirile de capital accelerându-se rapid în urma eşuării negocierilor dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai creditorilor, la sfârşitul săptămânii trecute.

Cele 2 miliarde de euro retrase în primele trei zile ale săptămânii reprezintă circa 1,5% din depozitele totale ale populaţiei şi companiilor, de 133,6 miliarde de euro, existente în băncile elene la sfârşitul lunii aprilie. Până în această săptămână, retragerile de fonduri au avut loc într-un ritm de 200-300 milioane de euro zilnic.

Guvernul elen susţine că are loc un complot pentru provocarea ieşirilor de capital de Grecia, în timp ce ministrul de finanţe Yanis Varoufakis acuză banca centrală a ţării că alimentează temerile legate de criza lichidităţilor.

Şefii de stat şi de guvern din ţările zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia. Între timp, ambasadorii statelor zonei euro vor dezbate vineri situaţia din Grecia.

Totodată, membrii Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) se vor întâlni de urgenţă, tot vineri, pentru a discuta despre înrăutăţirea situaţiei lichidităţilor din sistemul financiar elen. Oficialii BCE vor analiza solicitatea Băncii Greciei pentru majorarea cu peste 3 miliarde de euro a finanţării băncilor prin programul ELA (Emergency Liquidity Assistance).

Grecia se apropie tot mai mult de colapsul financiar, după ce joi seară negocierile pentru primirea ultimei tranşe din împrumutul financiar au eşuat. În acest timp, în Luxemburg, miniştrii de finanţe din zona euro încearcă să găsească soluţie pentru criza Atenei.

GREXIT | Un cutremur financiar care se va resimți și în România

Premierul elen precizează că Grexitul - ieşirea Greciei din zona euro - nu poate fi o opțiune, nici pentru eleni, nici pentru UE, pentru că ar fi un proces ireversibil şi începutul sfârşitului zonei euro.

Pe de altă parte, premierul elen se întâlneşte azi la Sank Petersburg cu liderul rus, Vladimir Putin, iar presa internaţională scrie că Alexis Tsipras vizează obţinerea unor bani cu care să-şi plătească datoriile scadente la finalul lunii.

Efectele vizitei acestuia în Rusia se simt deja: cele două state au semnat un acord pentru extinderea gazoductului Turkish Stream care ar urma să ajungă şi în Grecia.

Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu va plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă pe 30 iunie, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, presând astfel statul elen să ajungă la un acord cu creditorii.

Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie pe 30 iunie, în aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri