Guvernul belgian ar putea fi nevoit să supună CETA la referendum

Data publicării:
semnarea ceta_twitter ec

O alianţă de ONG-uri a strâns aproape două treimi dintre semnăturile necesare pentru a constrânge Guvernul belgian să organizeze un referendum privind tratatul de liber-schimb UE-Canada (CETA), ceea ce ar putea ridica un nou obstacol în calea acordului, după blocajul valon.

semnarea ceta_twitter ec
Foto: Comisia Europeană

Pentru a intra în vigoare, CETA trebuie aprobat de toate Parlamentele naţionale şi regionale din UE.

O petiţie lansată în octombrie 2015, dar care a reajuns în prim-plan în ultimele săptămâni, a strâns până luni 190.700 de semnături, din totalul de 300.000 necesare pentru a obliga Guvernul să convoace un referendum.

„Vrem să le spunem politicienilor că aceste acorduri ar trebui să fie discutate mai deschis şi să fie modificate radical”, a explicat Niesco Dubberboer, din mişcarea Meer Democratie, potrivit News.ro.

Aceste tratate „sunt acorduri învechite, post-coloniale, care favorizează interesele marilor companii şi investitori”, a adăugat el, estimând că întrebările „despre climă şi durabilitate ar trebui să fie în prima linie”.

Organizaţia s-a aliat cu ONG-ul olandez pentru apărarea mediului Milieudefensie şi cu alte ONG-uri.

În aprilie, un referendum consultativ de acest tip, convocat de formaţiuni eurosceptici, a dus la respingerea unui acord-cheie între UE şi Ucraina şi l-a pus pe premierul Mark Rutte într-o situaţie jenantă în faţa celor 27 de state membre UE care ratificaseră deja acordul. El a fost nevoit să negocieze un compromis pe plan intern.

Autorii petiţiei anti-CETA neagă că ar fi eurosceptici. „Eu sunt pro-UE, dar cred că Europa ar trebui să fie mai democratică”, a spus Dubbelboer.

Pe de altă parte, în cazul României, Guvernul anunţă că, în urma semnării tratatului CETA, Canada a confirmat ridicarea vizelor pentru cetăţenii români în două etape, parţial de la 1 mai 2017 şi total de la 1 decembrie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri