Hollande nu va candida pentru un nou mandat

Data actualizării: Data publicării:
francois hollande

Preşedintele francez François Hollande a anunţat joi seara că nu va candida pentru un nou mandat. Este o decizie fără precedent pentru un preşedinte în exerciţiu, comentează Le Figaro.

francois hollande

„Am decis să nu candiez pentru încă un mandat", a declarat şeful statului într-un interviu transmis în direct la televiziune de la Palatul Elysée.

Hollande a făcut acest anunţ în contextul în care campania în vederea alegerilor primare ale stângii a fost lansată joi.

Speculaţii cu privire la o eventuală candidatură a lui Hollande s-au intensificat săptămâna aceasta, după ce premierul Manuel Valls nu a exclus să candideze în aceste alegeri primare, prevăzute pe 22 şi 29 ianuarie, scrie News.ro.

Un sondaj realizat în luna septembrie a acestui an arăta că popularitatea şi încrederea acordată de francezi preşedintelui Franţei au ajuns la cote incredibil de mici. Aproape 90% dintre cei care au participat la sondaj au spus că nu îşi doresc ca şeful statului să candideze pentru un al doilea mandat.

Conform realizatorilor sondajului, 72% dintre simpatizanţii stângii politice franceze incluşi în cercetare au răspuns „NU”. Dintre aceştia, 63% sunt simpatizanţi ai Partidului Socialist din care provine preşedintele francez.

Acelaşi sondaj arată că 65% dintre cei care au răspuns la întrebări nu au încredere că Francois Hollande poate apăra valorile Republicii, în timp ce 67% nu-l cred capabil să conducă lupta împotriva terorismului.

Alegerile prezidenţiale din Franţa se vor desfăşura în 2017.

Viitorul președinte francez va fi ales probabil într-un al doilea tur de scrutin, în care se prevede că vor accede candidatul de centru-dreapta, fostul premier François Fillon și președinta Frontului Național (extrema dreaptă), Marine Le Pen.

În mai 2012, François Hollande l-a învins pe președintele de atunci, Nicolas Sarkozy, o victorie care l-a trimis pentru cinci ani la Elysee.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri