În Elveția a fost construit un bloc pentru cei care suferă de sensibilitate chimică multiplă

Data publicării:
bloc

La prima vedere, pare un bloc normal de la periferia orașului  Zurich. Lucrurile se schimbă, însă, dacă încerci să foloseşti telefonul mobil sau să-ţi aprinzi o ţigară. Sunt lucruri interzise cu desăvârşire, fiindcă toţi cei 12 locatari suferă de sensibilitate chimică multiplă.

„Această clădire nu miroase ca o clădire nouă, de fapt, nu miroase deloc. Tocmai absenţa mirosului este foarte importantă pentru aceşti oameni”, explică Andreas Zimmermann, arhitect.

Muncitorii care au ridicat clădirea, prima de acest gen din lume, nu au avut voie să fumeze sau să se parfumeze, pentru a nu altera mirosul. Sunt lucruri care pot părea ciudate pentru mulţi dintre noi. Sensibilitate chimică multiplă nu are nici o legătură cu ipohondria.

„Sufăr de sensibilitate chimică multiplă de când eram copil, de peste 50 de ani. Sunt sensibil la parfum, la fumul de ţigară, la gazele de eşapament şi undele electromagnetice”, spune unul dintre locatari.

14 milioane de europeni suferă de sensibilitate chimică multiplă, iar pentru ei, simpla plimbare în aer liber sau munca la birou sunt un chin. Suferă frecvent de dureri de cap, leşină şi au vărsături, aşa că o clădire ca aceasta este un refugiu binemeritat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri