În Marea Britanie circulă bancnote de cinci lire care valorează 20.000 de lire

Data publicării:
_92858007_fiverpicture
Foto: BBC

Patru bancnote de cinci lire gravate cu un portret de cinci milimetri al autoarei Jane Austen vor fi puse în circulație în Marea Britanie, fiecare dintre ele valorând peste 20.000 de lire, anunță BBC.

_92858007_fiverpicture
Foto: BBC

Prima bancnotă a fost cheltuită în orașul Kelso, la granița cu Scoția, urmând ca restul să fie cheltuite în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord în perioada următoare.

Cele patru bancnote au ascunse lucrări de artă ale unui celebru graveur britanic, Graham Short. Pe partea transparentă a plasticului din care sunt făcuți banii este gravat portretul autoarei Jane Austen. De asemenea, fiecare bancnotă are gravat un citat diferit, pentru unicitate.

Persoanele care găsesc valoroasele bancnote sunt sfătuite să contacteze galeria Tony Huggins-Haig din Kelso, care a lansat proiectul. Potrivit reprezentanților galeriei, fiecare lucrare a lui Graham Short este asigurată pentru cel puțin 50.000 de lire sterline, iar prețul de pornire la licitație pentru o bancnotă ar fi de 20.000 de lire.

_92858009_fiverspicture
Foto: BBC

Seriile bancnotelor sunt: AM32 885551, AM32 885552, AM32 885553 și AM32 885554.

Potrivit Băncii Naționale a Angliei, este ilegală modificarea adusă bancnotelor în circulație. Reprezintă încălcare a legii „modificarea bancnotelor prin imprimare, scriere sau imprimare, etc. a bancnotelor, cu toate că rămâne la latitudinea organelor de ordine dacă persoanele care comit acest tip de infracțiune sunt sau nu supuși urmăririi penale”.

Galeria Tony Huggins-Haig a declarat că a contactat Banca Angliei, și a informat-o că bancnotele sunt încă mijloace legale de plată. „Când vine vorba de ideea că acest lucru este modificare de monedă, acest lucru poate fi în ochii Băncii Angliei, dar noi și Graham nu am făcut acest lucru cu rea intenție”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri