Îndemnul lui Viktor Orban pentru români

Data publicării:
Viktor Orban Visits CSU Gathering
BAD STAFFELSTEIN, GERMANY - SEPTEMBER 23: Viktor Orban, Prime Minister of Hungary, speaks to the media at a meeting of the CSU Bavarian Christian Democrats parliamentary faction at Kloster Banz on September 23, 2015 in Bad Staffelstein, Germany. Governor of Bavaria and CSU head Horst Seehofer invited Orban to participate in today's discussion in which refugee policy and immigration will be prominent. Orban has pursued a rigid course against migrants and refugees seeking to enter Hungary by building a fence along the country's border to Serbia. Orban will travel to Brussels for an EU summit on refugee policy later today. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este de părere că se poate găsi „o formă de cooperare în cadrul aranjamentelor din V4 (Grupul de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) plus România, care să ducă în final la creșterea nivelului de trai, a nivelului de securitate și la îmbunătățirea perspectivelor și pentru românii din România”, transmite MTI, citată de Agerpres.

Viktor
Foto: Getty Images

Vom lăsa deschisă această ușă”, a spus șeful guvernului de la Budapesta, într-un interviu acordat ziarului de limbă maghiară Bihari Naplo din Oradea, citat miercuri de agenția ungară de presă.

Potrivit lui Orban, „polonezii, cehii, ungurii și slovacii vor înregistra cu siguranță succese serioase împreună și pot fi adăugați aici și slovenii”.

Va trebui să reglementăm mai întâi unele aspecte cu croații. Sârbii vor clar să adere la povestea de succes central-europeană. Este evident că etnicii maghiari din România au un rol în această evoluție”, a menționat premierul ungar.

Depinde de români să decidă dacă se alătură poveștii de succes central-europene în cooperare cu ungurii, lansând proiecte economice comune și stabilind obiective”, a subliniat Orban.

În același timp, prim-ministrul ungar a precizat că este misiunea guvernului de la Budapesta să apere interesele minorităților maghiare în cadrul forumurilor internaționale și al relațiilor bilaterale, evocând redeschiderea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș ca problemă concretă ce trebuie rezolvată, precum și accelerarea restituirii proprietăților bisericești naționalizate, care în momentul de față decurge în opinia sa „în pas de melc”. Politica Ungariei față de minoritățile etnice din străinătate nu trebuie să se limiteze la apărarea drepturilor acestora, a adăugat el.

Trebuie să discutăm aceste probleme cu românii și în același timp, cu cealaltă mână, să deschidem ușa pentru a-i lăsa pe români să intre în spațiul economic central-european. Am reușit să stabilim o formă de cooperare cu Serbia de pe urma căreia sârbii au de câștigat, dar și etnicii maghiari din Serbia. Facem progrese bune cu Slovenia și cooperarea este excelentă și cu slovacii. Ne așteptăm să putem da mâna cu românii în cadrul unei cooperări economice reciproc avantajoase”, a spus Viktor Orban.

Acesta a mai afirmat că și-a creat o „relație personală promițătoare” cu liderul PSD Liviu Dragnea în cursul discuțiilor legate de închiderea liceului frecventat de maghiari din Târgu Mureș. Ungaria a declarat că nu va sprijini aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) până nu se va rezolva această problemă, decizie revocată după promisiunea din partea lui Liviu Dragnea că se vor lua măsuri, menționează MTI.

Aș vrea să formăm astfel de relații și între partidele noastre de guvernământ, indiferent de diferențele ideologice”, a spus Orban.

Premierul ungar a comentat în același interviu centenarul „România 2018”, afirmând că „românii merită sinceritate din partea ungurilor și viceversa”.

Trebuie să supraviețuim lui 2018 cu sentimentul ambelor comunități că au depășit o perioadă complicată emoțional fără ca demnitatea să le fie afectată”, a spus Viktor Orban.

În problema autonomiei regiunii transilvănene, în lumina recentelor evoluții din Catalonia, Orban a declarat că guvernul ungar nu comentează despre Catalonia, întrucât o consideră o chestiune internă a Spaniei. Subiectul autonomiei stârnește un nivel ridicat de neîncredere, a adăugat el.

În regiuni unde ne concentrăm pe ajutor pragmatic în loc de chestiuni teoretice, cum este Voivodina, sârbii au înțeles că pot ajunge la înțelegere cu noi. Încă nu am ajuns în acest punct cu România”, a spus premierul maghiar.

Viktor Orban a mai menționat că guvernul său este angajat să coopereze cu partidele din România în care maghiarii din regiune au încredere și că „îi place” să lucreze cu liderul UDMR Kelemen Hunor, îndemnându-i, în fine, pe etnicii maghiari să se înregistreze pentru a vota în alegerile legislative din Ungaria din primăvara lui 2018.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri