Independență Catalonia. Cum sunt afectați românii din Spania

Data publicării:
Pivotal Day For Catalan Independence As Crisis Comes To A Head
Foto: Guliver / GettyImages

Situaţia tensionată din Catalonia îi afectează şi pe românii de acolo. 130.000 de conaţionali sunt rezidenţi în regiune, potrivit datelor publicate de autorităţile din Barcelona.

Economia provinciei a scăzut mult din cauza disputelor dintre Catalonia şi Madrid, iar mulţi români se tem acum că vor rămâne fără locuri de muncă. Prin urmare, îşi caută serviciu în altă zonă a Spaniei, iar acest sentiment de nesiguranţă pare să crească pe măsură ce tensiunea se adânceşte.

„Din această mare comunitate care este în Catalonia, oficial sunt 130.000, dar noi credem că sunt până în 200.000, foarte mulţi dintre ei nu vor mai avea de muncă. De aceea noi încercăm să îi ajutăm prin a face un apel la românii care locuiesc în celelalte zone ale Spaniei şi, în cazul în care ei au locuri de muncă, să le ofere celor din Catalonia”, spune Daniel Ţecu, preşedintele FADERE.

„M-a sunat o persoană, o româncă, este responsabilul a şapte restaurante. Mi-a spus că în ultimele săptămâni i-au scăzut vânzările cu 40%. Gândiţi-vă, atâtea firme plecate, vânzările scăzute la acest nivel, în mod sigur vor exista foarte multe persoane care nu vor mai avea locuri de muncă.

Faptul că în stradă, în acest moment, sunt foarte mulţi separatişti şi că în curând vor apărea şi cei care doresc o Spanie întreagă şi prin aceste mişcări s-ar putea să se ajungă şi la violenţe le creează lor o nesiguranţă, în aşa fel încât spun că şi-ar dori să se mute din această zonă, din zona Cataloniei”, adaugă el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri