Întâlnire Rogozin-Leancă la Chișinău. Premierul Republicii Moldova a cerut explicaţii pentru embargoul rus

Data publicării:
rogozin si leanca

Vicepremierul rus este nemulţumit că Ucraina a săpat un şanţ de-a lungul frontierei cu Republica Moldova, izolându-i astfel pe transnistreni, şi acuză Chişinăul că nu ia atitudine.

„Din fericire, nu trebuie să avertizăm pe nimeni că pacea este mai bună decât războiul”, a declarat Dmitri Rogozin în timpul întâlnirii cu liderul separatist Evgheni Şevciuk.

Oficialul rus a luat parte la ceremoniile organizate la Tiraspol pentru a marca eliberarea Republicii Moldova de sub ocupaţia fascistă. Rusia are în continuare aproximativ 1.200 de soldaţi în regiunea separatistă, în cadrul unui contingent de pace.

De la Tiraspol, vicepremierul rus s-a întors la Chişinău şi s-a întâlnit cu premierul moldovean, Iurie Leancă. Tema principală a discuţiilor: embargoul impus de Rusia importurilor de legume şi fructe din Republica Moldova. Moscova a impus şi taxe vamale după ce, în iunie, autorităţile de la Chişinău au semnat acordul de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană.

„Am avut discuții consistente. Ne-am axat pe cele mai improtante probleme. Am dorit să vedem logica pentru care au fost impuse restricțiile tarifare și netarifare pentru produsele moldoveneşti”, a declarat Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova.

Dmitri Rogozin a avut o explicaţie pentru aceste restricţii: Rusia se teme că Republica Moldova ar putea reexporta mărfuri europene pe piaţa rusă. O nouă rundă de negocieri pe această temă ar putea avea loc, săptămâna viitoare, la Moscova, unde este aşteptată o delegaţie a guvernului moldovean. Emisarul Moscovei a sosit la Chișinău însoţit de miniştri şi funcționari ruși şi a fost întâmpinat la aeroport cu proteste. Zeci de tineri au criticat guvernul că a fost de acord cu vizita unui oficial rus renumit pentru declaraţiile controversate la adresa Republicii Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri