INTERVIU. Activist turc: Lupta dintre Erdogan și Gullen are la bază lăcomia celor doi

Data publicării:
turcia parlament oameni - GettyImages-576628008

Foto: Twitter

Reporter Digi24: Ce credeţi că se află în spatele acestei lupte dintre Recep Erdogan şi Fethullah Gulen? Este o luptă pentru putere, este o luptă pentru bani, pentru resurse? Despre ce este vorba?

Burhan Sönmez: Este lăcomie. Cred că amândoi au simţit că au destulă putere pentru a controla totul în Turcia: cultura, politica şi finanţele. Prin urmare, fiecare a decis să scape de celălalt. 

Reporter Digi24: Preşedintele Erdogan a spus cândva - era primarul Istanbulului la acel moment - că democraţia este un instrument, nu neapărat un obiectiv. Credeţi că a renunţat la acest instrument acum?

Burhan Sönmez: Nu cred. Conduce această ţară de aproximativ 14 ani. În toată această perioadă, a avut mereu un comportament anti-democratic sau nedemocratic. Nu a dat niciodată niciun semn de democraţie, de toleranţă sau de pace faţă de alte părţi din societate. Unii nu au vrut să vadă aceste lucruri, dar aceasta e situaţia reală din Turcia.

Reporter Digi24: Occidentul chiar a părut să creadă că Erdogan era foarte diferit cu ani în urmă.

Burhan Sönmez: Da, a fost greşeala lor, cred eu. Dacă trăieşti într-o ţară ca Turcia, te poţi aştepta la orice, oricând. Capeţi şi o oarecare imunitate. O imunitate psihologică. Din păcate, dacă mă uit la perioada din timpul vieţii mele, la ultimii 10, 20, 30 de ani, nimic nu a mers spre mai bine în Turcia. Totul a fost mereu rău sau mai rău.

Reporter Digi24: Ce îşi doresc turcii în acest moment?

Burhan Sönmez: Desigur, sunt unele grupuri care vor un sistem de guvernare foarte conservator, islamist, în vreme ce alţii vor o societate secularistă foarte strictă. Dar cred că cea mai mare parte din societate şi-ar dori o viaţă comună, să trăiască laolaltă în toleranţă. Cred că, în Turcia, politicienii mai ales alimentează diviziuni, creează diviziuni în societate. Aceasta a fost politica lui Erdogan: a fost mereu pregătit să se lupte cu celelalte partide, în loc să găsească teren comun de discuţie.

Reporter Digi24: E cumva tot ce vedem acum în ţara dumneavoastră o dovadă sau, mai degrabă, o consecinţă a eşecului kemalismului (ideologia lui Mustafa Kemal Ataturk, n.red.)?

Burhan Sönmez: Nu cred. Kemalismul e o realitate a acestei ţări. Poate nu mai e la fel de puternic ca înainte, dar în continuare o parte foarte mare din societate îi urmează ideile.

Reporter Digi24: Totuşi, nu sunteţi de acord că o altă parte din moştenirea kemalismului este faptul că a încercat să creeze o Turcie omogenă?

Burhan Sönmez: Aşa este. Când a apărut în această ţară, kemalismul a promovat unele politici foarte bune. Pe de altă parte, a ignorat foarte multe lucruri bune - diversitatea, de exemplu. Nu au înţeles că această societate nu poate supravieţui decât prin diversitate, prin valori democratice. Problema kurdă de azi sau această reacţie a oamenilor religioşi vine din acele greşeli din trecut. Cred că dacă populaţia Turciei ar cădea acum de acord să aducem laolaltă toate punctele de vedere, devine posibil să trăim toţi împreună: secularişti şi conservatori religioşi, kurzi, turci şi alawiţi. Ar fi posibil să trăiască toţi împreună în Turcia. 

Citiți și:

Turcia caută 32 de diplomați care au fugit după puciul eșuat
Erdogan: Statele Unite trebuie să facă o alegere între mişcarea clericului Fethullah Gulen şi Turcia
Turcia caută și alți parteneri militari. Ambasador: NATO nu ne poate dicta linia politicii externe
Turcii nu mai vor să facă parte din Uniunea Europeană
Ce au în comun Recep Erdogan şi Vladimir Putin

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri