Islamul nu mai poate primi statut oficial în Slovacia

Data actualizării: Data publicării:
musulmani rugaciune - GettyImages - 13 sept 15

Parlamentul de la Bratislava a votat miercuri un proiect de lege prin care, practic, islamul ca religie nu mai poate primi statut oficial în Slovacia, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

parlamentul slovac

Conform actului normativ, un cult religios va trebui să aibă cel puțin 50.000 de aderenți — de la 20.000 în prezent — pentru a putea primi ajutoare de stat și pentru a avea instituții de învățământ proprii.

Prin urmare, pentru reprezentanții comunității musulmane din Slovacia va deveni și mai dificil să obțină un statut oficial pentru religia islamică în această țară. Comunitatea musulmană din Slovacia este oricum foarte redusă, având circa 5.000 de membri, conform Fundației Islamice, estimarea guvernului mergând și mai jos, la circa 2.000 de membri.

Legea adoptată miercuri cu o majoritate de două treimi, cu sprijin și de la o parte a opoziției, a fost propusă de Partidul Național Slovac (SNS), membru al coaliției guvernamentale conduse de premierul Robert Fico.

Liderul acestei formațiuni, Andrej Danko, a anunțat că va cere și interzicerea construcției de moschei și a portului vestimentației burka în public.

„Islamizarea începe cu un kebab și este deja în desfășurare la Bratislava. Să ne imaginăm cu ce ne-am putea confrunta în cinci sau zece ani (...) Trebuie să facem totul astfel încât nicio moschee să nu fie construită”, a spus el.

Slovacia se numără printre statele est-europene care se opun cotelor obligatorii de refugiați impuse la nivelul Uniunii Europene, premierul Fico pronunțându-se împotriva primirii imigranților musulmani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri