Italia | Partidul lui Beppe Grillo, învins la locale

Data actualizării: Data publicării:
beppe

Mişcarea Cinci Stele (M5S) a suferit o înfrângere dură în alegerile locale de duminică, în şapte mari oraşe, potrivit unor sondaje efectuate la ieșirea de la urne, relatează News.ro.

beppe
Beppe Grillo

În cazul în care se vor confirma, aceste rezultate ar putea submina speranţele M5S de a obţine o victorie în alegerile legislative, prevăzute în mai 2018, şi arată că, la fel ca alte formaţiuni antisistem din UE, mişcarea pierde teren.

Potrivit unui exit-poll dat publicității de RAI, candidaţi M5S se clasează pe locurile trei sau patru la Parma, Verona, Palermo, L'Aquila, Catanzaro, Taranto şi Genoa, bastionul fondatorului mişcării,Beppe Grillo.

Coaliţiile de centru-dreapta şi centru-stânga par să aibă şanse de succes în turul doi pe 25 iunie.

Potrivit unor sondaje, M5S se află cot la cot cu Partidul Democart (centru-stânga, la putere) la nivel naţional, însă scrutinul de duminică sugerează că mişcarea întâmpină dificultăţi la nivel local, din cauza unor dispute interne.

Aproximativ nouă milioane de alegători s-au prezentat duminică la urne, în peste 1.000 de localităţi, în întreaga Italie.

Atmosfera politică s-a încins săptămâna aceasta, înainte de vot, după respingerea în Parlament a unui acord cu privire la o reformă electorală.

Prăbuşirea acestui acord pare că a redus şansele convocării unor alegeri anticipate în toamnă, însă larga coaliţie care-l susţine pe premierul Paolo Gentiloni este fragilă, iar unii analişti apreciază că organizarea unor alegeri anticipate nu poate să fie exclusă încă.

M5S a mizat pe un rezultat bun, într-o încercare de a-şi consolida succesle electorale înregistrate în ultimii ani, după ce a preluat puterea în cele mai mari două oraşe din Italia - Roma şi Torino.

Însă un început de mandat în care s-a confruntat cu probleme la Roma pare că i-a îngrijorat pe alegători, la fel ca o nesfârşită serie de dispute locale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri