Jocul „Balena Albastră”, demontat. De unde a plecat totul

Data actualizării: Data publicării:
balena albastra

Site-ul Snopes.com, responsabil pentru verificarea informațiilor controversate sau cu sursă incertă, a demontat mitul potrivit căruia jocul „Balena Albastră” ar fi responsabil de moartea a peste 130 de tineri din Rusia. Potrivit sursei citate, deși unele grupuri de pe rețele de socializare sunt blamate că promovează sinuciderea, de fapt tinerii cu tendințe suicidale frecventează anumite grupuri sau site-uri de interes.

balena albastra

Originea jocului „Balena Albastră”

În februarie 2017, mai multe site-uri de limbă engleză și-au îndreptat atenția asupra unui „joc suicidal” care ar fi responsabil de moartea a peste o sută de persoane din Rusia. Având mai multe nume, însă cel mai popular fiind „Balena Albastră”, jocul presupune îndeplinirea a 50 de cerințe care mai de care mai ciudate, ultima fiind sinuciderea. Astfel, participantul ar fi câștigat jocul.

Originea numelui ar veni de la faptul că, uneori, balenele eșuează pe țărm și mor. Însă, totul s-a rostogolit pe site-urile de limbă engleză de la o interpretare greșită dintr-un articol de pe Novaya Gazeta, publicat în mai 2016 în limba rusă.

În articol se preciza despre zeci de copii care s-au sinucis într-o perioadă de numai șase luni, iar mulți dintre aceștia aveau cont pe site-ul de socializare VK.com - varianta rusă a Facebook-ului.

Cu toate acestea, o investigație a jurnaliștilor de la Radio Europa Liberă a dovedit că nu există o legătură certă între sinucideri și acestă comunitate de pe Internet.

„În timp ce Internetul rusesc se umple de conturi ale tinerilor care joacă sau caută să îl joace, iar fotografii șocante cu tineri are se rănesc singuri apar pe acest hastag, niciun deces din Rusia sau Asia Centrală nu a fost legat definitiv de Balena Albastră”, scriu jurnaliștii de la Radio Free Europe.

Mai mult, un site independent de știri în limba rusă din Letonia – meduza.io – a criticat articolul de pe Novaya Gazeta pentru că făcea o legătură facilă între comunitatea de pe VK.com și numărul de sinucideri.

Potrivit jurnaliștilor letoni, e mai logic de presupus că tinerii depresivi sau cu tendințe de suicid sunt atrași în acele grupuri tocmai pentru că au același „interes”, decât că sunt împinși să recurgă la acest gest.

Din datele publicate de procurorul general al Rusiei, 62% dintre sinuciderile din rândul adolescenților sunt cauzate de certurile din familie și stresul de zi cu zi, conflictele cu profesorii, cu colegii, cu prietenii și de frica de violență din partea adulților.

Potrivit statisticilor UNICEF, numărul sinuciderilor crește „în vremuri de criză economică și schimbări sociale puternice”. De exemplu, în Rusia numărul sinuciderilor a crescut în perioada 1987-1994, când a căzut URSS.

rina

Snopes.com mai arată că aceste grupuri de pe VK.com s-au format în special după moartea unei tinere pe nume Rina Palenkova. Ea a postat un selfie cu mesajul „Adio” înainte să se sinucidă din cauza problemelor cu iubitul ei. Imaginea a circulat pe rețele de socializare și tânăra a devenit o figură centrală în rândul acestor comunități de tineri cu tendințe suicidale.

Membrii grupului “Sea of Whales” au împrăștiat zvonul că Rina Palenkova ar fi fost membră a unei secte și au continuat prin distribuirea de imagini sau clipuri cu tentă suicidală.

Potrivit sursei citate, autoritățile ar trebui să fie îngrijorate de astfel de comunități care venerează și încurajează sinuciderea, în condițiile în care Rusia are o rată mare a sinuciderilor în rândul minorilor. De exemplu, 461 de adolescenți și-au luat singuri viața în 2013.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri