Jurnalist infiltrat într-o celulă a organizației teroriste Stat Islamic din Franța. „Am întâlnit numai tineri pierduți, frustați, cu tendițe de suicid și ușor de manipulat”

Data publicării:
teroristi

Foto: Canal+

Bărbatul, care folosește pseudonimul Said Ramzi pentru a-și proteja identitatea, declară că a contactat „cu ușurință” grupul care se autointitulează „Soldații lui Allah”, pe Facebook.

Acesta a stat alături de extremiști timp de șase luni, din vara lui 2015 până în ianuarie, filmând întâlnirile cu o cameră ascunsă în timp ce aceștia plănuiau un atac asupra unui club de noapte. Filmările au fost făcute publice de postul francez Canal+ într-un documentar numit „Soldații lui Allah”.

Rețeaua era formată din 10 membri conduși de un tânăr de 20 de ani pe nume Ossama, care fusese refuzat de armata franceză, iar înainte de a descoperi radicalizarea islamului pe internet fusese satanist și alcoolic.

Acesta a fost prins în timp ce încerca să se alăture grupării teroriste și închis timp de cinci luni în Franța. După eliberare a înființat rețeaua devenind astfel „emirul” grupării.

În timp ce Ossama își îndeplinea condițiile de eliberare mergînd zilnic la secția de poliție locală, acesta folosea aplicația de codificare a mesajelor Telegram pentru a organiza întâlnirile cu susținători ai ISIS.

Într-un video, bărbatul de naționalitate turco-franceză apare zâmbind în timp ce își imagina că este împușcat într-o operațiunea a poliției, spunînd că „martirul nu simte durere”.

„Trebuie să atacăm o bază militară”, a spus Ossama în timpul unei întâlnirii din parcul Châteauroux. „În timp ce mănâncă, sunt toți aliniați ... ta-ta-ta-ta-ta ... ori jurnaliști. BFM, iTélé (televiziuni franceze), sunt în râzboi împotriva islamului. Cum au făcut cu Charlie (Hebdo). Trebuie să îi lovești direct în inimă. Să îi iei prin surprindere. Nu sunt bine protejați. Francezii ar trebui să moară cu sutele.”

Liderul grupării îl îndemna pe jurnalistul sub acoperire să îl însoțească pe „calea spre paradis” într-un atac sinucigaș, adăugând: „Femeile noastre ne așteaptă acolo, cu îngeri pe post de servitori. Vei avea un palat, un cal înaripat din aur și rubine”.

Într-un alt clip filmat în timpul unei întâlniri din Stain, o suburbie din nordul Parisului, un membru al grupului a indicat un atac asupra aeroportului Le Bourget din Paris, susținând că ar putea „traumatiza Franța pentru un secol”, doborând un avion cu un lansator de rachete.

Dar eventualul complot terorist nu a fost confirmat până la noi ordine venite din partea unui militant cunoscut sub numele de Abu Suleiman, care a călătorit în principalul bastion sirian al grupării teroriste Stat Islamic din Raqqa.

În timp ce i s-a spus să meargă într-o gară, jurnalistul s-a întâlnit cu o femeie care avea fața acoperită de un văl, unde i s-a înmânat o scrisoare scrisă de mână în care erau indicațiile.

Planul viza atacul asupra unui club de noapte, în care trebuia să tragă „până mureau” și apoi să detoneze o vestă sinucigașă în timp ce forțele de securitate soseau.

Jurnalistului i s-au trimis instrucțiunile pentru prepararea explozibililor și a mașinilor capcană prin aplicația Telegram de către Abu Suleiman.

Ossama și ceilalți membrii ai grupării erau sub supravegherea Serviciului de informaţii al ministerului de interne francez (DCRI), și au fost arestați în decembrie și ianuarie.

Jurnalistul de 29 de ani se descrise ca fiind un musulman „din aceeași generație cu criminalii” care au omorît 130 de oameni în atacurile din Paris. Fiind un tânăr de origine nord-africană, acesta susține că se simte privit de către oameni la metroul din Paris dar acest lucru nu îl poate determina să facă rău iar jihadiștii sunt „trădători”.

„Scopul meu a fost să înțeleg ce se întâmplă în mintea lor”, a declarat Said Ramzi pentru Agenția de presă AFP. „Una dintre lecțiile principale a fost că nu am văzut niciun pic de islam în această chestiune. Nicio dorință de îmbunătățire a lumii. Numai tineri pierduți, frustrați, cu tendințe de suicid și ușor de manipulat. Ei au avut ghinionul de a se fi născut în era în care există ISIS-ul. Este foarte trist. Sunt tineri care caută ceva și asta este ceea ce au găsit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri