Klaus Iohannis: Nu se va întâmpla nimic un an, doi ani

Data publicării:
iohannis - cameron 28 iunie captura

Klaus Iohannis, preşedintele României:

Vom avea în această seară o sesiune în care prim-ministrul David Cameron ne expune punctul de vedere al domniei sale, al guvernului britanic iar noi ne vom expune punctele noastre de vedere. Mâine vom avea o întâlnire în format de 27 pentru a aborda chestiunea, pentru a lua primele hotărâri şi pentru a armoniza poziţiile.

Există opinii uşor diferite. Unii vor să fie presată Marea Britanie să plece imediat, alţii ar sugera chiar că ar fi bine să se aştepte. Una peste alta, este un lucru clar: nu se poate negocia nimic până nu există o solicitare scrisă din partea Marii Britanii, ori David Cameron a spus clar că nu va face acest lucru. Aşa că până în toamnă este foarte puţin probabil să avem documente cu care să putem negocia.

Voi susţine punctul de vedere al României, că nu este cazul să ne grăbim peste măsură. Este bine să abordăm lucrurile cu calm, cu luciditate şi, fiind vorba de Marea Britanie, trebuie să fim foarte cinstiţi. Chiar dacă se decide să plece sau să rămână, Marea Britanie este un partener foarte important pentru UE şi, sigur, şi pentru România.

Cred că este foarte „fair” să pregătim această mişcare foarte bine şi să o facem în aşa fel încât să rezulte o situaţie în avantajul tuturor părţilor. Iar noi, România, avem suficiente lucruri de negociat. Mă gândesc în primul rând la românii care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie, pentru care avem de gând să ne implicăm, dar sunt şi alte lucruri de politică externă, de securitate, unde Marea Britanie şi România au puncte de vedere apropiate.

E puţin devreme să spunem ce am cere, dar cred că e important să se reţină o chestiune. Dacă românii doresc să lucreze acolo, e bine să găsească condiţii echitabile, iar pentru cei care s-au stabilit acolo trebuie să vedem, să purtăm negocierea în sensul în care să nu aibă ei pierderi de suportat datorită acestei mişcări.

Trebuie să vedem lucrurile şi în succesiunea lor temporală. Deocamdată nu se întâmplă nimic şi nu se va întâmpla nimic. Probabil un an, doi ani. Timp în care, evident, după ce se solicită ieşirea, se negociază aceste lucruri. În niciun caz nu este cazul să intre cineva în panică. Dar România este conştientă că trebuie să se implice pentru românii din Marea Britanie. Şi o va face.

Alice Iacobescu, trimisul special Digi24:

Ce explicaţii aveţi pentru rezultatul referendumului din Marea Britanie?

Klaus Iohannis, preşedintele României:

Asta cred că este o întrebare pe cfare trebuie să ne o punem cu toţii, chit că, am observat, unii încearcă să împingă responsabilitatea doar spre cei care au convocat referendumul. Cred că sunt întrebări la care trebuie să găsim răspunsuri noi, cu toţii, împreună. Sunt răspunsuri, probabil unele dureroase, şi n-o să le găsim repede dar eu sper să avem puterea să acceptăm aceste întrebări şi să căutăm răspunsurile corecte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri