Le Pen: Evreii francezi vor trebui să renunțe la cetățenia israeliană

Data publicării:
French Far-Right National Front President Marine Le Pen Is At Henin Beaumont For North Regional Elections
Foto: Gulliver/GettyImages

Marine Le Pen, favorită pentru a câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, a declarat într-un interviu că nu e de acord cu cetățenia dublă în cazul țărilor care nu sunt țări europene. Întrebată în mod expres despre Israel, lidera partidului de extremă dreaptă Frontul Național a răspuns că „Israel nu e o țară membră a UE”.

French Far-Right National Front President Marine Le Pen Is At Henin Beaumont For North Regional Elections
Foto: Gulliver/GettyImages

Marine Le Pen a declarat la televiziunea France 2 că „Israel nu e o țară membră a Uniunii Europene și nici nu se consideră ca atare”, răspunzând astfel unei întrebări în legătură cu dubla cetățenie.

Cotidianul israelian Haaretz menționează că, în Franța, comunitatea israeliană formează o mare comunitate.

Dacă va fi aleasă președinte, ea a spus că interzicerea acestui drept se va aplica și cetățenilor americani și nord-africani. Însă, de măsură nu vor fi vizați cetățenii din țările membre UE și din Rusia, cele două entități formând în vizizunea sa „o Europă a națiunilor”.

Le Pen, favorită să câștige primul tur de scrutin în Franța

Sondajul realizat de Harris Interactiv pentru turul de scrutin din 23 aprilie o creditează pe Le Pen, care conduce partidului antiimigranţi şi eurosceptiv Frontul Naţional, cu 24% din intenţiile de vot.

Pe a doua poziţie se află Macron, cu 21% din intenţiile de vot.

Francois Fillon, care în urmă cu două săptămâni era favorit să câştige alegerile, dar ale cărui şanse au scăzut semnificativ în urma scandalului angajărilor fictive, ar urma să obţină 19% din voturi, potrivit sondajului.

Autorii sondajului au plecat de la premisa că Francois Bayrou, de centru, va candida. Acesta este creditat cu 5% din intenţiile de vot.

Bayrou nu şi-a anunţat oficial candidatura, iar dacă decide să nu se înscrie în cursă, alegătorii săi se vor orienta, probabil, către Macron sau Fillon.

Alte două sondaje publicate miercuri au creditat-o pe Le Pen cu un avantaj similar în primul tur de scrutin, dar au anticipat că fostul bancher de investiţii o va învinge în al doilea tur de scrutin. Macron ar urma să obţină 63% din voturi, iar Le Pen are 37%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri