Legea copiilor cu trei părinţi. Parlamentul britanic a votat în favoarea unei proceduri medicale controversate

Data publicării:
bebe britanie

Noua tehnică medicală permite conceperea bebeluşilor pornind de la trei ADN-uri diferite: cel al mamei, al tatălui şi al unei donatoare. Procedura vizează doar cazurile în care mama suferă de o disfuncţionalitate a mitocondriilor, acele molecule care transformă glucoza în energia de care are nevoie organismul. Transmise fătului, aceste mitocondrii defecte provoacă bolii grave: de la orbire şi surzenie la diabet, epilepsie sau Parkinson.

Muşchii slăbesc, inima slăbeşte, vederea la fel. Toate sunt grav afectate încă din primii ani de viaţă. Unii supravieţuiesc mai mult, dar mor în timpul adolescenţei sau pe la 20 şi ceva de ani. Este o viaţă teribilă pentru ei”, spune medicul Sally Davies.

În fiecare an, în Marea Britanie se nasc peste 150 de copii cu astfel de afecţiuni moştenite de la mame. Bebeluşul s-ar putea naşte sănătos dacă din ovulul mamei este eliminată mitocondria defectă şi înlocuită cu una sănătoasă, prelevată de la o donatoare. Ulterior, ovulul modificat este implantat în uterul mamei.

Unii contestă această procedură despre care spun că deschide calea către selecţia trăsăturilor, doar pentru a corespunde criteriilor estetice ale părinţilor.

Oamenii de ştiinţă susţin că nu este vorba de aşa ceva. „Mitocondriile sunt separate de ADN-ul nuclear, care conţine cromozomii ce ne determină culoarea părului şi trăsăturile, aşa cum sunt moştenite de la părinţi”, spune Sally Davies.

Altfel spus, copiii cu trei părinţi moştenesc nealterate trăsăturile mamei şi tatălui, chiar dacă deţin şi ADN-ul mamei donatoare. Legea spune că aceasta din urmă va rămâne anonimă şi nu are niciun drept asupra nou-născutului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri