Libertatea pe piaţa muncii, condiţia UE pentru Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
jean claude juncker

Marea Britanie nu va primi acces la piața unică a Uniunii Europene decât dacă acceptă libertatea de mișcare a lucrătorilor, drept care stă la temelia UE, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la finalul reuniunii de la Bratislava.

jean claude juncker

 

„Dorim să avem o relație foarte bună, foarte strânsă cu Marea Britanie. În același timp, nu este posibil ca aceste negocieri să ne afecteze interesele”, a spus Jean-Claude Juncker, citat de Agerpres. „Referitor la libertatea de mișcare a lucrătorilor și persoanelor rămânem la această poziție și nu este vorba despre un joc între prim-miniștri care pleacă și prim-miniștri care rămân, ci este vorba despre cetățenii Europei. Deci nu văd nicio posibilitate de compromis în această chestiune particulară", a insistat preşedintele Comisiei Europene.

Președintele Consiliului European a declarat la rândul său că negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE ar trebui conduse în interesul celor 27 de state membre rămase în interiorul blocului comunitar, nu în interesul Marii Britanii. „Este cât se poate de clar că procedurile noastre, regulile noastre, descrise foarte exact în tratatele noastre, sunt pentru a ne proteja interesele, ale celor 27 de state, nu ale unei țări care pleacă”, a declarat Donald Tusk. „Prim-ministrul May (Theresa May – n.r.) a fost foarte deschisă și sinceră cu mine. Ea a declarat că este aproape imposibil să activeze Articolul 50 în acest an. Dar că este destul de probabil că (britanicii) vor fi gata poate în ianuarie, poate în februarie anul viitor”, a precizat acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri