Liderii germani îi cer viitorului premier britanic să anunţe rapid când va lansa procedurile de ieşire din UE

Data publicării:
brexit 1

Foto: Gulliver/GettyImages

Sarcina noului premier (…) va fi să clarifice întrebarea privind ce fel de relaţie vrea să construiască Marea Britanie cu Uniunea Europeană”, a spus cancelarul Angela Merkel într-o conferinţă de presă.

Ministrul său de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a precizat că este nevoie de claritate pentru a limita incertitudinea după alegerea şocantă a Marii Britanii de a ieşi din blocul comunitar, care a zguduit UE şi a făcut să regreseze decenii de integrare europeană.

Declaraţiile liderilor germani vin după ce un aliat al lui May, Chris Grayling, a respins marţi speranţele că numirea rapidă a noului premier va accelera procesul de ieşire din UE.

Grayling, preşedintele Camerei Comunelor, a declarat că nu este nicio grabă în a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce va lansa oficial procesul de separare.

„Cred că Articolul 50 ar trebui activat atunci când suntem pregătiţi. Cel mai impotant lucru acum este să facem ce este în interesul nostru naţional”, a declarat Grayling pentru Sky News.

„Ne pregătim pentru negociere, decidem ce fel de relaţie vrem să negociem şi apoi vom merge înainte şi vom activa Articolul 50. O vom face cum trebuie, o vom face când suntem pregătiţi”, a adăugat el.

May, în vârstă de 59 de ani, îl va înlocui miercuri pe David Cameron, care a demisionat după ce majoritatea britanicilor i-au respins recomandările de a vota pentru rămânerea în UE.

La sosirea şi la plecarea de la ultima şedinţă de cabinet prezidată de Cameron, marţi, ea le-a făcut cu mâna jurnaliştilor, dar nu a făcut declaraţii.

Ei îi va reveni sarcina enormă de a ghida Londra prin hăţişul de legi UE, acumulate în ultimele peste patru decenii, şi să negocieze noii termeni comerciali, limitând în acelaşi timp potenţialele efecte negative asupra economiei.

Lira sterlină s-a apreciat marţi cu 1,2% faţă de dolari, ajungând la circa 1,31, după ce noul premier a fost numit cu câteva săptămâni mai devreme decât era aşteptat.

Rămâne, însă, cu peste 12% sub nivelul de 1,5 dolari pe care l-a atins în noaptea referendumului din 23 iunie. Această situaţie reflectă temerile că Brexit va afecta comerţul, investiţiile şi creşterea economică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri