LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA, EȘUATĂ: 265 DE MORŢI, MII DE ARESTĂRI

Data publicării:
turcia poza 1 TW

ACTUALIZARE. Patru oficiali cu rang înalt au fost reținuți.  Între ei, un membru al Curţii Constituţionale. A fost reţinut şi comandantul Armatei a doua, militarul cu cel mai înalt grad care a fost reţinut până acum. Armata a doua protejează graniţele Turciei cu Irakul, Iranul şi Siria. Și comandantul corpului al treilea din Armata I fost reținut, precum și un fost şef al Forţelor Aeriene în perioada 2013 - 2015, cel care e considerat "creierul" tentativei de lovitură de stat.

Citiți și:

Armata turcă și rolul ei în modernizarea țării

ACTUALIZARE.  SUA au suspendat atacurile împotriva grupării Stat Islamic care porneau de la baza de la Incirlik. Oficialii turci susţin că soldaţi de la această bază aeriană din sudul Turciei sunt implicați în tentativa de lovitură de stat și au fost arestați. 

ACTUALIZARE: Autorităţile turce au înlocuit din funcţie nu mai puţin de 2.745 de judecători, după lovitura de stat eșuată. De asemenea, au mai fost schimbați și cinci membri ai Curții Supreme (echivalentul Curții Constituționale din România).

Citiţi şi:

Criză în Turcia. Cine este clericul Fethullah Gulen, „inamicul nr. 1” al lui Recep Erdogan

ACTUALIZARE:  Autoritățile de la Ankara au cerut guvernului de la Atena să-i predea pe cei opt militari turci care au fugit în Grecia cu un elicopter militar turc, a anunțat pe Twitter șeful diplomației de la Ankara, Mevlut Cavusoglu. Aceștia vor fi repatriați, au anunțat ulterior autoritățile.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE:  Lovitura de stat a fost înăbuşită, susţin oficialii. Premierul turc spune că Guvernul ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea, ca să descurajeze astfel puciuri. Şi mai spune ceva Binali Yildirim: "ORICE ŢARĂ CARE-L SPRIJINĂ ŞI-L ADĂPOSTEŞTE PE CLERICUL MUSULMAN FETHULLAH GULEN VA FI ÎN RĂZBOI CU TURCIA" a afirmat Binali Yildirim. Cel considerat de autorităţi ca fiind responsabil de tentativa de puci trăieşte, de ani buni, în Statele Unite. De altfel, el a condamnat deja lovitura de stat. În continuare apar informaţii care susţin că lovitura de stat nu ar fi fost complet înăbuşită. Reuters, citând surse militare greceşti, anunţă că puciştii ar fi preluat controlul asupra unei fregate staţionate în baza de la GOLCUK, iar Amiralul flotei turce ar fi fost luat ostatic.

Între timp, un elicopter cu militari turci a aterizat în Grecia, iar cele opt persoane aflate la bord au cerut azil politic în ţara vecină.  

ACTUALIZARE: Numărul persoanelor decedate: 265 de morți. Este vorba de 161 de civili, soldați, polițiști și 104 puciști.

ACTUALIZARE: 161 de oameni şi-au pierdut viaţa în cursul nopţii trecute în Turcia - e bilanţul oficial prezentat adineauri de premierul Binali Yildirim. De asemenea, sunt 1.440 de răniţi. 2839 de militari şi ofiţeri au fost reţinuţi, în urma tentativei de puci. Preşedintele turc le cere susţinătorilor săi să rămână pe străzi, ca să preîntâmpine alte eventuale lovituri de stat. În plus, guvernul turc analizează posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru autorii loviturii militare de azi noapte, anunţă vicepreşedintele partidului de guvernământ. Premierul îi îndeamnă pe turci să iasă în număr cât mai mare în pieţe şi pe străzi şi anunţă că situaţia este complet sub control.

ACTUALIZARE: Un oficial turc a anunţat că şeful Statului Major, care fusese răpit în timpul loviturii de stat, a fost salvat din mâinile puciştilor. Presa locală vorbeşte şi despre 16 soldaţi ucişi. Şi tot presa apropiată regimului Erdogan scrie că liderul puciştilor ar fi fost arestat. Informaţiile trebuie, totuşi, privite cu circumspecţie, Recep Erdogan controlează cea mai mare parte a presei. Ministrul Justiţiei vorbeşte de 1563 de arestări făcute de poliţie.  

ACTUALIZARE: Nou bilanț al persoanelor decesate în Turcia: 194 de morți. Este vorba de 47 de civili, doi soldați, 41 de polițiști și 104 puciști. Recep Erdogan cere oamenilor să rămână pe străzi. El spune că ar putea avea loc noi tentative de lovitură de stat  

ACTUALIZARE: Autoritățile din Turcia au reținut 1563 de membri ai forțelor armate din întreaga țară, în urma tentativei de lovitură de stat care s-a desfășurat în cursul nopții. Potrivit unui oficial, soldații au încercat să folosească tancuri și elicoptere de atac pentru a răsturna guvernul.

Numărul deceselor provocate de tentativa de lovitură de stat din Turcia a crescut la 90, numărul răniților a ajuns la 1154, iar 1563 de persoane au fost arestate.

ACTUALIZARE:  Sediul serviciilor de informații turce a fost atacat, în cursul serii trecute, de elicoptere și tiruri de artilerie într-o tentativă de lovitură militară de stat, rănind cel puțin trei oameni, potrivit unei surse din cadrul agenției, citat de Reuters

Șeful agenției, Hakan Fidan, s-a aflat într-o locație sigură pe tot parcursul evenimentelor și a fost în contact permanent cu președintele Tayyip Erdogan, și prim -ministrul Binali Yildirim, a declarat sursa .

Serviciile de informații lucrează împreună cu forțele armate, poliția și guvernul împotriva soldaților puciști, în operațiunile în curs de desfășurare în special din Istanbul și Ankara. 

ACTUALIZARE. Tensiunea continuă în Turcia. Chiar dacă forțele loiale guvernului au preluat din nou controlul asupra unor comandamente, mici grupuri de soldați rebeli încă opun rezistență și unii controlează elicoptere militare, a declarat sâmbătă un oficial turc cu rang înalt. 

Soldații puciști nu mai controlează niciun avion, iar elicoperele pe care le mai folosesc vor fi puse la sol cât de curând, a spus oficialul citat de Reuters. 

Atacurile asupra Parlamentului și Palatului Prezidențial au încetat în mare parte.

Un alt oficial a declarat că 29 de colonei și cinci generali au fost demiși din funcții, în urma tentativei de lovitură de stat.

ACTUALIZARE. Autoritățile din Turcia au reținut 754 de membri ai forțelor armate în urma tentativei de lovitură de stat care s-a desfășurat în cursul nopții și în care a fost implicat un grup disident de militari. Puciștii au folosit tancuri și atacuri cu elicoptere în încercarea de a răsturna guvernul, a anunțat un oficial turc cu rang înalt, citat de Reuters.

ACTUALIZARE.  Puciștii anunță că nu au renunțat la luptă. Într-un e-mail trimis de la biroul de presă al Statului Major al armatei, susținătorii loviturii de stat spun că sunt în continuare hotărâți să lupte. Facțiunea, care își spune Mișcarea pentru Pace Acasă, le cere oamenilor să stea în case pentru propria lor siguranță.

ACTUALIZARE. Cel puțin 60 de persoane au fost ucise în cursul nopții în timpul tentativei de lovitură de stat, anunță un oficial turc cu rang înalt citat de Reuters. 

La rândul său, ministrul justiției a anunțat că 336 de persoane au fost arestate. 

ACTUALIZARE. Turcia a numit sâmbătă un șef de Stat Major interimar, întrucât nu se știe nimic despre soarta titularului acestui post de la conducerea armatei. Șef de Stat Major interimar a fost numit Umit Dundar, comandantul Armatei Întâi - un grup de divizii din cadrul infanteriei.

Presa locală scria la începutul evenimentelor că șeful Statului Major ar fi fost luat ostatic de puciști la sediul comandamentului armatei. 

ACTUALIZARE. Președintele Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă susținătorilor săi să rămână în stradă până când situația se normalizează. El s-a adresat la aeroportul din Istanbul unei mulțimi de mii de susținători care fluturau steaguri, pe care i-a asigurat că guvernul deține controlul asupra puterii, deși a recunoscut că tulburările continuă în capitala Ankara. Speră însă că ele vor lua sfârșit în curând. În plus, a anunțat președintele, compania Turkish Airlines și-a reluat zborurile. 

ACTUALIZARE. Strâmtoarea Bosfor a fost închisă pentru petroliere, din motive de siguranță și securitate, a anunțat compania de shipping GAC, citată de Reuters.

ACTUALIZARE. Biroul procurorului anunţă că 42 de oameni au fost ucişi la Ankara în timpul tentativei de lovitură de stat, transmite agenţia Anadolu, citată de Reuters. 17 dintre victime sunt polițiști.

Pe de altă parte, un oficial guvernamental spune că 13 soldați puciști, care au încercat să intre în palatul prezidențial, au fost arestați.

ACTUALIZARE. Soldații au preluat controlul asupra aeroportului Ataturk din Istanbul la scurt timp după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a aterizat aici și a condamnat ceea ce el susține că a fost o tentativă eșuată de lovitură de stat întreprinsă de o facțiune a armatei. 

Agenția națională de presă Anadolu afirmă că activitățile pe aeroport au revenit la normal, iar zborurile se vor relua de la ora 6:00 (ora României).

ACTUALIZARE.  Președintele face declarații de presă la aeroportul din Istanbul.

El a spus că tentativa de lovitură de stat a fost îndreptată împotriva solidarității și unității țării, dar nicio putere nu este mai presus de voința națiunii. A fost opera unei minorități din cadrul forțelor militare, iar președintele consideră că acest eveniment a fost un act de trădare și arată nevoia unei „curățenii” în armată.

Erdogan a promis că va sta cu poporul său și nu va pleca nicăieri, cu atât mai mult cu cât milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de tentativa de lovitură de stat, pe care o pune pe seama susținătorilor clericului musulman Fethullah Gulen, aflat în Statele Unite. 

ACTUALIZARE. Președintele turc Tayyip Erdogan a apărut în mijlocul mulțimii de susținători sâmbătă dimineața, la aeroportul Ataturk din Istanbul, potrivit imaginilor transmise de postul de televiziune NTV. 

La rândul său, televiziunea turcă Fox TV a transmis un mesaj înregistrat în care Erdogan apărea vorbind ceva mai devreme despre lovitura de stat.

ACTUALIZARE. Zeci de soldați turci implicați în tentativa de lovitură de stat au predat armele poliției în piața centrală din Istanbul, Taksim, potrivit unui martor citat de Reuters. Este vorba de 30 de puciști, care s-au predat după ce au fost înconjurați de polițiști înarmați, iar un elicopter survola piața la joasă altitudine.

ACTUALIZARE. Televiziunea CNN Turk și-a oprit emisiunea. Soldații au preluat controlul studioului, iar postul transmite imagini din studioul gol. 

ACTUALIZARE. Explozie puternică pe aeroportul Ataturk din Istanbul.

ACTUALIZARE. Turcia și-a închis granița cu Bulgaria.

ACTUALIZARE. Două explozii puternice s-au auzit în apropierea Pieței Taksim din Istanbul.

ACTUALIZARE. Postul NTV susține că două persoane au fost ucise în ciocniri care au avut loc la Istanbul.

ACTUALIZARE. Încă două explozii la Parlamentul de la Ankara - Reuters.

ACTUALIZARE. Un oficial guvernamental declară că avionul lui Erdogan a aterizat la Istanbul.

ACTUALIZARE. Pentagonul anunță că evenimentele din Turcia nu au afectat cu nimic baza aeriană Incirlik, folosită de americani pentru loviturile aeriene contra Statului Islamic. 

„Monitorizăm îndeaproape situația din Turcia și luăm măsurile adecvate pentru a garanta securitatea și siguranța militarilor noștri, a civililor, a familiilor lor și a facilităților noastre. Deocamdată, nu există niciun impact asupra bazei aeriene Incirlik, iar operațiunile aeriene împotriva ISIS continuă”, se arată într-un comunicat.

ACTUALIZARE. Televiziunea de stat TRT emite din nou. Jurnaliștii spun că au fost ținuți ostatici de complotiști.

ACTUALIZARE.Premierul Turciei anunță că Statul Major și comandanții au controlul asupra situației. Binali Yildirim a dat din nou vina pentru tentativa de lovitură de stat pe clericul musulman Fethullah Gulen, dar organizația pe care acesta o conduce în Statele Unite a respins acuzațiile.

ACTUALIZARE. Premierul turc anunță că spațiul aerian deasupra Ankarei a fost închis.

ACTUALIZARE. Secretarul general al NATO spune că a vorbit cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, și că urmărește îndeaproape și cu îngrijorare evenimentele din Turcia. „Fac apel la calm și reținere și la respectarea deplină a instituțiilor democratice ale Turciei și a Constituției ei. Turcia este un aliat valoros al NATO”, încheie secretarul general Jens Stoltenberg.

ACTUALIZARE. Explozie deosebit de puternică în Istanbul.

ACTUALIZARE. Parlamentul turc din Ankara a fost lovit de o bombă, anunță agenția de stat Anadolu, citată de Reuters. 

ACTUALIZARE.  Ordinea democratică din Turcia trebuie să fie respectată și trebuie făcut totul pentru a proteja viața oamenilor, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

ACTUALIZARE. Bulgaria și-a consolidat patrulele la granița cu Turcia și le-a cerut cetățenilor bulgari să-și amâne eventualele călătorii către această țară, a anunțat biroul de presă al Guvernului. 

Premierul Boiko Borisov a discutat cu serviciile de securitate și informații despre situația din Turcia. MAE bulgar îi sfătuiește pe cetățenii din Turcia să stea la adăpost și să evite locurile publice. 

ACTUALIZARE. Președintele Obama a vorbit la telefon cu secretarul de stat John Kerry, aflat la Moscova, și au căzut de acord că toate părțile din Turcia trebuie să sprijine guvernul turc ales, să dea dovadă de reținere și să evite orice violență sau vărsare de sânge. Președintele i-a cerut secretarului de stat să-l țină la curent cu evoluția situației, anunță un comunicat al Casei Albe.

Imediat, secretarul american de stat l-a sunat pe omologul turc și i-a transmis sprijinul absolut pentru guvernul civil democratic ales al Turciei și pentru instituțiile democratice.

Erdogan conduce Turcia din 2003, iar o lovitură de stat împotriva lui ar fi una dintre cele mai mari schimbări din Orientul Mijlociu în ultimii ani. Fără menajamente în declarațiile pe care le face de obicei, Erdogan a fost acuzat adesea de autoritarism și a avut diferende cu vecinii – Israel, Iran, Rusia, Uniunea Europeană – pe măsură ce a încercat să obțină un rol mai mare pentru Turcia în Orientul Mijlociu. Însă Turcia este un aliat-cheie pentru Washington, care o dă drept exemplu de democrație cu economie de piață într-o lume musulmană, în pofida faptului că la capitolul libertății de expresie Ankara își atrage numeroase critici.

Relațiile dintre Erdogan și administrația Obama s-au deteriorat în ultimii ani, pe măsură ce Washingtonul s-a plâns că Ankara nu depune suficiente eforturi în lupta împotriva Statului Islamic. La rândul său, Erdogan este nemulțumit de sprijinul pe care Statele Unite îl acordă rebelilor kurzi din Siria, care au legături strânse cu rebelii kurzi din Turcia.

Statele Unite se folosesc de baza Incirlik din Turcia pentru a lansa atacuri aeriene împotriva Statului Islamic. Operațiunile, a anunțat Pentagonul în cursul acestei nopți, nu au fost afectate de tentativa de lovitură de stat militară din Turcia.

ACTUALIZARE. Agenția Anadolu anunță că 17 polițiști au fost uciși la sediul forțelor speciale din Ankara. Informația nu a putut fi confirmată dintr-o sursă independentă, precizează agenția Reuters. 


ACTUALIZARE. Un avion de vânătoare turc a doborât un elicopter militar folosit de complotiști, la Ankara, anunță televiziunea NTV.

ACTUALIZARE. Comandantul Armatei Întâi a Turciei, parte a infanteriei, responsabilă pentru zona Istanbul și alte regiuni vestice, a declarat că în spatele tentativei de lovitură de stat este o facțiune restrânsă și că nu sunt motive de îngrijorare. „Ei reprezintă un grup mic din cadrul comandamentului Armatei Întâi”, a declarat el pentru agenția Anadolu.

ACTUALIZARE. O explozie puternică s-a auzit în capitala Ankara, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE. În ciuda orei târzii, moscheile le cer oamenilor să iasă în stradă și să opună rezistență loviturii militare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


ACTUALIZARE. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului declară că Rusia vrea ca Turcia să revină la stabilitate, predictibilitate și ordine.

Kremlinul spune că este profund îngrijorat de evenimentele din Turcia și și-a instruit diplomații să-i ajute pe cetățenii ruși să se întoarcă acasă cu proxima ocazie. Președintele Vladimir Putin este informat permanent despre evoluția situației din Turcia, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Oficialul rus spune că evenimentele evoluează prea rapid pentru a înțelege corect ceea ce se întâmplă. Rusia este însă îngrijorată și vrea să vadă că Turcia revine la stabilitate și ordine, iar deznodământul va fi unul legal. 

ACTUALIZARE. Facțiunea armată responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din Turcia are controlul asupra unor tancuri și a ordonat forțelor sale să preia controlul pe străzi, însă în multe zone nu a fost capabilă să facă aceasta, a declarat un oficial din guvernul turc citat de Reuters. Sursa Reuters mai spus că situația de insecuritate ar putea să mai dureze 24 de ore.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


ACTUALIZARE. Martori citați de Reuters susțin că tancurile de la Parlament au deschis focul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


ACTUALIZARE. MAE recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne.  

ACTUALIZARE. Focuri de armă la aeroportul internațional din Istanbul.

ACTUALIZARE. Parlamentul turc este înconjurat de tancuri.

ACTUALIZARE. Șeful diplomației britanice și șefa diplomației europene fac apel la reținere.

Citiţi şi:

Atmosfera din Turcia. Mărturia unui român aflat în aeroportul Ataturk

GALERIE FOTO | Lovitură de stat în Turcia. Militarii au împânzit străzile

Ambasadorul Turciei la București: Nu există loc pentru mișcări cum este o lovitură de stat militară în această epocă

TURCIA. Oameni în stradă, se trag focuri de armă - imagini cu puternic impact emoţional

ACTUALIZARE. Iranul își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu ceea ce se întâmplă în Turcia vecină.

ACTUALIZARE. Statele Unite consideră că o lovitură de stat este în desfășurare în Turcia, dar în acest moment este neclar cine câștigă, au declarat vineri surse guvernamentale de la Washington, citate de Reuters. 

Focuri de armă s-au auzit în apropiere de sediul Statului Major din Ankara, unde au fost desfășurate forțe de apărare. 

ACTUALIZARE. Un elicopter militar a deschis focul în capitala Anakara. S-a auzit și o explozie, transmite Reuters, care citează un martor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


ACTUALIZARE. Președintele Tayyip Erdogan le-a cerut oamenilor să iasă în stradă să protesteze față de ceea ce el spune că e o tentativă de lovitură de stat dată de o facțiune minoritară din cadrul armatei. Oamenii trebuie să se adune în piețele publice pentru a răspunde loviturii militare, a declarat președintele într-o intervenție live la CNN Turk. 

Erdogan a mai spus că evenimentele au fost încurajate de o „structură paralelă” - expresie prin care președintele îi desemnează de obicei pe susținătorii clericului Fethullah Gulen, care se află în Statele Unite și pe care îl acuză frecvent că pune la cale comploturi și revolte în armată și sistemul judiciar. 

ACTUALIZARE Zborurile British Airways și Lufthansa către Turcia sunt redirecționate sau fac cale întoarsă din cauza evenimentelor din Turcia.

ACTUALIZARE.  Președintele Erdogan, care s-ar afla la Marmaris, a vorbit prin Skype la CNN Turk. El a spus că tentativa de lovitură de stat va primi răspunsul necesar, iar restabilirea ordinii nu va dura mult. A anunțat, de asemenea, că se întoarce la Ankara.

ACTUALIZARE. Premierul turc spune că sedii importante sunt sub asediu.

ACTUALIZARE. Președintele și guvernul sunt încă la putere și nu vor tolera încercările de subminare a democrației, afirmă o sursă prezidențială.

ACTUALIZARE. O sursă europeană citată de Reuters spune că armata are controlul asupra aeroporturilor și punctelor strategice din Istanbul.

ACTUALIZARE. Franța, SUA și Rusia își sfătuiesc cetățenii din Turcia să nu iasă pe străzi și să se pună la adăpost.

ACTUALIZARE. Prezentatorul televiziunii turce de stat TRT anunță că țara este condusă acum de un „consiliu al păcii” care va garanta siguranța populației. Prezentatorul a mai anunțat că intră în vigoare legea marțială.

Statul de drept, democratic și laic, a fost erodat de actualul guvern, a afirmat prezentatorul, care a mai spun că va fi pregătită în curând o nouă Constituție. Libertatea cetățenilor va fi garantată, indiferent de religie, rasă sau limbă. 

ACTUALIZARE. Populația face cozi în fața bancomatelor.

FOTO Twitter

ACTUALIZARE Șeful filierei din Ankara a partidului aflat la conducere (AK) anunță că soldații au pătruns în sediul formațiunii.

ACTUALIZARE. Evenimentele din Turcia pot fi urmărite în direct la acest link: http://www.aljazeera.com/watch_now/

ACTUALIZARE. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că trebuie evitată vărsarea de sânge în Turcia, iar orice problemă trebuie să fie rezolvată în cadru constituțional. 

ACTUALIZARE. Secretarul de stat american, John Kerry, aflat la Moscova, a declarat: „Sper că va fi pace, stabilitate și continuitate în Turcia”.

ACTUALIZARE. Armata a pătruns în sediul televiziunii de stat.

ACTUALIZARE. Accesul la Facebook, Twitter și YouTube a fost restricționat în Turcia, anunță organizațiile de monitorizare a rețelelor de socializare.

ACTUALIZARE. La Comandamentul Armatei mai multe persoane sunt reținute, între care chiar șeful Statului Major. Mai multe ambulanțe au venit în fața acestei instituții.

ACTUALIZARE. Președintele Erdogan este în siguranță, anunță CNN Turk, citând o sursă apropiată președintelui. Presa relatase că de șase zile nu se mai știe nimic de președinte. Unele surse spun că nu s-ar afla în țară.

ACTUALIZARE. Grecia și-a plasat forțele armate în stare de alertă.

ACTUALIZARE. Toate cursele de pe aeroportul Ataturk au fost anulate.

ACTUALIZARE. Armata anunță într-un comunicat că lovitura militară s-a încheiat și că a preluat controlul pentru a a apărea ordinea democratică, promițând că drepturile omului vor fi respectate. Statul de drept trebuie să rămână o prioritate, declară armata. Comunicatul, citit de televiziunile turce, a fost transmis prin e-mail.

Armata turcă mai spune că actualele relații externe vor fi menținute. 

Nu este pentru prima dată când armata - care a jucat un rol important în menținerea laicității statului - intervine și preia controlul în țară. Ultima lovitură de stat datează din 1980. 

ACTUALIZARE. Emisia postului public de televiziune a fost întreruptă.

ACTUALIZARE. Un grup din cadrul armatei Turciei a încercat să răstoarne guvernul, iar forțele de securitate au fost chemate să facă „ceea ce este necesar”, a anunțat vineri seara premierul Binali Yildirim.

„Sunt niște oameni care în mod ilegal desfășoară o acțiune în afara ierarhiei”, a declarat Yildirim la televiziunea privată NTV.

„Guvernul ales de popor rămâne în funcție. Acest guvern va pleca numai când oamenii vor spune asta”, a adăugat șeful executivului.  

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


ACTUALIZARE. Postul de televiziune NTV a transmis imagini cu tancuri aflate la intrarea în aeroportul Ataturk din Istanbul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


ACTUALIZARE. Există zvonuri că ar putea fi vorba despre o tentativă de lovitură de stat. Premierul turc a anunțat că forțele de securitate fac tot posibilul pentru a remedia situația. Tot premierul a declarat că cei responsabili pentru tentativa de lovitură de stat vor fi pedepsiți aspru.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


ACTUALIZARE. Reuters relatează că și în Istanbul ar survola elicoptere și se aud focuri de arme.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Deocamdată nu e clar dacă cele două evenimente au legătură. În orice caz, toți polițiștii au fost chemați la serviciu, potrivit agenției Dogan.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Alerta de securitate intervine după ce în urmă cu două săptămâni aeroportul Ataturk din Istanbul a fost vizat de un atac terorist soldat cu 44 de morți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri