Lumea întreagă a răsuflat uşurată, azi, la moartea Bestiei. Legăturile sale cu România

Data actualizării: Data publicării:
2017_06_07_bestia_rsz_crp

Lumea întreagă răsuflă uşurată! Mafiotul care a semănat teroare în Italia anilor 80-90 şi a întins afacerile sângeroase în toată Europa şi chiar în România a murit. Toto Riina, fostul şef al organizaţiei Cosa Nostra, a murit azi-noapte răpus de cancer. Supranumit "Bestia" pentru cruzimea sa fără margini, avea 87 de ani dar era încă un personaj de temut. Vestea dispariţiei lui a fost primită cu satisfacţie de italienii din marile oraşe unde capul mafiei siciliene a ordonat adevărate măceluri.

Atentate cu maşină-capcană, oameni împuşcaţi în plină stradă şi bombe detonate în trenuri pline cu navetişti. Supranumit "Bestia" pentru cruzimea sa, Toto Riina a primit 26 de condamnări la închisoare pe viaţă. Moartea sa a adus uşurare în Roma şi Milano, unde a detonat bombe care au făcut peste 400 de victime.

Născut la periferia oraşului Palermo, Toto Riina s-a alăturat mafiei în adolescenţă şi a comis prima crimă la 19 ani. A urmat un lung şir de omoruri, pe care nu le-a recunoscut niciodată. În faţa judecătorilor a spus mereu că este victima înscenările puse la cale de procurori.

Gruparea mafiotă condusă de Toto Riina a avut legături şi în România. Zeci de membri ai Cosa Nostra au încercat să se ascundă la noi în ultimii 20 de ani. Printre ei şi Giuseppe Scuderi, unul dintre asasinii organizaţiei. El a fost prins la Bucureşti într-un cazinou.

Potrivit oficialilor italieni, familiile mafiote au spălat sute de milioane de euro în România prin afaceri cu deşeuri, maşini furate, imobiliare sau falsificare de bani.

Asta în vreme ce "Il cappo di tutto cappi", cum era cunoscut în Peninsulă, nu se dădea înapoi de la nimic ca să îşi elimine adversarii din Italia: judecători şi poliţişti, chiar dacă pe lângă ei piereau nevinovaţi - copii şi femei. Rămas în istorie ca personaj malefic, fostul lider Cosa Nostra, Toto Riina, este regretat însă de unii italieni din Sicilia lui natală.

Fostul lider mafiot a fost arestat în 1993, după 24 de ani de căutări. Poliţistul care l-a arestat a fost erou naţional în Italia şi nu şi-a ascuns dezgustul faţă de personajul malefic pe care l-a încătuşat.

Poliţistul care l-a arestat pe Toto Riina: „Pot să spun despre Riina că era, din punctul meu de vedere, un laș. Am văzut oameni săraci, am văzut ochii victimelor și am înțeles efectul pe care-l produc aceste acte”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri