Marea Britanie ar putea plăti despăgubiri de 60 de miliarde de euro UE

Data publicării:
EU Referendum - Signage And Symbols
LONDON, UNITED KINGDOM - MARCH 17: In this photo illustration, the European Union (L) and the Union flag are pictured on a pin badge on March 17, 2016 in London, United Kingdom. The United Kingdom will hold a referendum on June 23, 2016 to decide whether or not to remain a member of the European Union (EU), an economic and political partnership involving 28 European countries which allows members to trade together in a single market and free movement across its borders for citizens. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat că Marea Britanie trebuie să plătească despăgubiri de circa 60 de miliarde de euro Uniunii Europene și a atras atenția că blocul comunitar nu îi poate oferi un statut special Regatului Unit, altul decât cel pe care îl au astăzi Norvegia și Elveția, atunci când este vorba despre aspecte comerciale. De asemenea, fostul ministru a atras atenția că cele patru libertăți fundamentale al UE, respectiv libera circulație a capitalului, serviciilor, persoanelor și bunurilor nu sunt negociabile. 

Fostul ministru a explicat că după anunțul Marii Britanii că va declanșa procedura de ieșire din UE pe 29 martie, urmează ca în 48 de ore să primească un răspuns de la blocul comunitar. 

„Prim-ministrul Marii Britanii va trimite o scrisoare la Bruxelles, prin care va anunța intenția de declanșare a procedurii de ieșire din UE. La această scrisoare se va răspunde protocolar în 48 de ore după care UE își va stabili poziția de negociere, proces îndelungat care se va sfârși cel devreme în aprilie. Negocierea va fi complexă. Deocamdată, poziția de principiu, minimală, a UE este cea în legătură cu faptul ca cele patru libertăți fundamentale legate de libera circulație a capitalelor, serviciilor, persoanelor și bunurilor nu e negociabilă și că Marea Britanie va trebui să plătească despăgubiri, pot ajunge până la 60 de miliarde euro. E vorba de contracte în derulare, e vorba de modul în care UE a transmis o serie de beneficii. Marea Britanie a profitat foarte serios cât a fost membru UE de beneficiile pieței unice, de absența taxării în această perioadă, statele membre vor avea și negocieri între ele. Își stabilesc mandatul de poziționare și un reprezentat special pentru urmărirea și promovarea intereselor în cadrul negocierilor. Se descurajează orice înțelegere bilaterală pe care vreunul dintre statele membre ar putea să o aibă cu UE”, a spus Cristian Diaconescu. 

Fostul ministru a declarat că Brexitul trebuie urmărit mai ales „din perspectiva statelor care au interese în zone precum libera circulație a forței de muncă pe care Marea Britanie continuă să o considere imigrație”. 

„UE nu poate oferi un statut special Marii Britanii, altul decât cel maximal pe care îl au Norvegia și Elveția azi. Mai ales când discutăm de aspecte comerciale și de schimburi. Marea Britanie e cât se poate de interesată să păstreze o legătură specială cu piața unică europeană. Azi este o marjă foarte redusă de concesii reciproce pe aceste teme fundamentale”, a adăugat Cristian Diaconescu. 

Premierul Theresa May îi va scrie pe 29 martie lui Donald Tusk, pentru a anunţa în mod oficial retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Negociatorii vor avea la dispoziţie doi ani, începând cu miercurea viitoare, pentru a ajunge la un acord privind relaţiile viitoare dintre Londra şi Bruxelles.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri