Marea Britanie începe negocierile pentru rămânerea în Uniunea Europeană

Data publicării:
david cameron steag marea britanie europa GettyImages-457779512 1

Foto: Gulliver/GettyImages

Trebuie să spun că va fi foarte dificil să ajungem la un acord”, a spus președintele Consiliului European în cadrul unei conferințe de presă organizate la finalul summitului UE de la La Valletta. „Este o parte foarte, foarte dificilă”, a subliniat el.

„Vom face tot posibilul împreună cu Comisia Europeană” pentru a derula aceste negocieri, dar „nu există nicio garanție că vom putea face acest lucru înainte de luna decembrie”.

Donald Tusk a adăugat că el însuși și Jean-Claude Jucker, președinte al Comisiei Europene, s-ar putea implica dacă va fi necesar.

Jean-Claude Juncker a declarat în Malta că de săptămâna viitoare, executivul comunitar va sonda statele membre în privința disponibilității lor de a accepta solicitările Marii Britanii. Juncker a descris acest exercițiu ca pe o vizită la confesional, în condițiile în care „toate statele membre vor trebui să vină și să-și explice opiniile”.

Comisia Europeană a anunțat deja în această săptămână că găsește „foarte problematice” unele dintre condițiile puse de prim-ministrul David Cameron (foto) pentru a face campanie în favoarea menținerii țării sale în UE, în cadrul unui referendum prevăzut să aibă loc până la finalul lui 2017.

Cameron a detaliat patru astfel de solicitări. El a cerut ca UE să recunoască că este un club al mai multor monede și să nu dezavantajeze statele nemembre ale zonei euro în deciziile sale.

De asemenea, el cere ca accentul să fie pus pe competitivitatea pieței unice și să se simplifice reglementările în vigoare.

În plus, Cameron vrea ca țara să fie scutită de obligația de a se îndrepta spre „spre o Uniune tot mai strânsă„ și a făcut apel la o consolidare a puterii parlamentelor naționale.

În final, David Cameron solicită pârghii pentru a putea controla mai bine imigrația cetățenilor UE, de exemplu prin suspendarea ajutoarelor sociale timp de patru ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri