Marina americană speră într-o „normalizare” a relației cu Rusia în Marea Baltică

Data publicării:
GettyImages-1598894

 

Foto: Gulliver/GettyImages

Avioane ruse au zburat în ultimele săptămâni la joasă altitudine în apropierea navelor sau avioanelor militare americane din Marea Baltică.

Vineri, un avion spion american RC-135 a fost interceptat în Marea Baltică de un aparat rus de tip SU-27 într-un mod „periculos și neprofesionist”, a informat comandamentul forțelor americane.

La jumătatea lunii aprilie, distrugătorul lansator de rachete USS Donald Cook a fost survolat în repetate rânduri de avioane ruse în Marea Baltică.

„Sper că vom putea opri acest gen de activități”, a declarat amiralul John Richardson, precizând că Statele Unite „caută un fel de normalizare” a relației cu Rusia pentru a evita ca situația să degenereze.

Comandantul marinei a îndemnat Moscova să respecte convenția INCSEA, un acord semnat de marina SUA și cea sovietică în 1972 pentru a evita ciocnirile militare pe mare.

Documentul a fost negociat după o serie de incidente implicând printre altele ciocnirea unor nave și prăbușirea în mare, în 1968, a unui avion Tu-16 care survolase la joasă altitudine nava americană USS Walker.

„Pledăm în continuare pentru aplicarea acestei convenții foarte bune”, a declarat amiralul John Richardson.

Pe de altă parte, șeful marinei americane a refuzat să dramatizeze prea mult recentele incidente și a declarat că nu crede că rușii caută să provoace un incident militar grav.

În opinia sa, rușii caută mai degrabă „să trimită un semnal” în fața prezenței militare americane sporite în Marea Baltică, pe care Moscova o consideră zona sa de influență. „Încearcă să ne aducă la cunoștință că ne văd” operând în regiune, a continuat el.

Anexarea Crimeii la Rusia și ofensiva separatiștilor prourși în Ucraina au provocat o creștere a tensiunii între americani, aliații lor și Rusia.

Pentru a liniști temerile țărilor din Europa de Est în legătură cu o eventuală agresiune rusă, NATO a desfășurat pe flancul din răsăritul Europei mijloace militare suplimentare și a mărit numărul patrulelor și exercițiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri