Marina britanică a somat o navă spaniolă în apele Gibraltarului

Data publicării:
nava

O navă britanică de patrulare a tras rachete de semnalizare pentru a avertiza o navă spaniolă că a intrat în ape aflate în litigiu, ultima dintr-o serie de Înfruntări maritime între cele două părţi, relatează AFP, citată de News.ro.

nava

O navă operată de Institutul Oceanografic spaniol, Angeles Alvarino, a intrat în ape care fac obiectul unei dispute teritoriale, în mai multe rânduri, sâmbătă şi duminică, şi i s-a transmis să părăsească zona de către vase din cadrul Marinei Regale, a declarat duminică un purtător de cuvânt al guvernului din Gibraltar.

Însă nava SPANIOLĂ a rămas în zonă, iar o navă de patrulare britanică a lansat duminică după-amiaza trei rachete de semnalizare, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului din Gibraltar, Ministerului britanic de Externe şi unor martori oculari.

Un ministru din Gibraltar, Fabian Picardo, a declarat că s-a aflat în contact regulat, tot weekendul, cu comandantul Forţelor britanice din teritoriul britanic, comodorul Mike Walliker, în legătură cu „incursiunea” navei.

„Am discutat toate deciziile tactice adoptate şi sunt mulţumit că au fost concepute să demonstreze suveranitatea de neatins şi controlul asupra apelor teritoriale ale Gibraltarului”, a spus el.

Gibraltarul acuză nave spaniole că pătrund adânc şi în mod regulat în apele sale teritoriale, Foreign Office a denunţat aceste incidente ca provocatoare, însă tragerea unor rachete de semnalizare este o decizie rară.

O mică enclavă, cu aproximativ 30.000 de locuitori, situată în extremitarea sudică a Spaniei, Gibraltarul este un teritoriu britanic din 1713.

Enclava rămâne o sursă de tensiuni între Londra şi Madrid, care reclamă ca Gibraltarul să revină sub suveranitate spaniolă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri