Marine Le Pen: Anexarea Crimeii de către Rusia „nu e ilegală”

Data actualizării: Data publicării:
French Far-Right National Front President Marine Le Pen Is At Henin Beaumont For North Regional Elections
HENIN-BEAUMONT, FRANCE - DECEMBER 06: French Far-Right National Front President Marine Le Pen during her speech after the announcement of the results of the first round of the regional election on December 6, 2015 in Henin-Beaumont, France. Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images) (Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images)

Anexarea Crimeii de către Rusia „nu este ilegală”, a declarat Marine Le Pen, președinte al Frontului Național și candidat al acestei formațiuni la alegerile prezidențiale din Franța.

French Far-Right National Front President Marine Le Pen Is At Henin Beaumont For North Regional Elections
Marine Le Pen / FOTO: Gulliver/Getty Images

Nu cred absolut deloc că a existat o anexare ilegală: a avut loc un referendum, locuitorii Crimeii doresc să se alăture Rusiei. Nu văd ce justifică punerea în discuție a acestui referendum”, a spus Marine Le Pen, într-un interviu pentru BFM TV.

Ea dat un răspuns afirmativ atunci când a fost întrebată dacă, în opinia sa, Crimeea – anexată în 2014 - este parte integrantă a Rusiei.

Peninsula Crimeea a făcut parte din teritoriul rus, dar a fost cedată în 1954 Ucrainei, la acea vreme republică aflată în componenţa Uniunii Sovietice. Regiunea a păstrat în tot acest timp relaţii strânse cu Rusia, graţie numărului mare de etnici ruşi care locuiesc aici, aproximativ 70% din populaţie.

În ciuda acestor circumstanţe istorice folosite de Rusia pentru a justifica anexarea, comunitatea internaţională spune că un astfel de act este ilegal şi consideră în continuare că peninsula este teritoriu ucrainean.

Anexarea Crimeei de către Rusia a încălcat numeroase angajamente internaționale, inclusiv prevederi ale cartei ONU, Actul final al OSCE de la Helsinki și Tratatul din 1997 încheiat cu Ucraina cu privire la statutul și condițiile privind flota în Marea Neagră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri