Mărturiile eroului din trenul Amsterdam - Paris

Data publicării:
spencer stone

Spencer Stone, eroul din trenul Thalys: „Mă trezisem dintr-un somn profund. M-am întors şi am văzut că bărbatul avea un AK-47, părea că nu poate să armeze, încerca să armeze. Alek (Alek Skarlatos, cel de al doilea soldat american - n.r.) m-a bătut pe umăr şi mi-a spus: "Să mergem!" Am pornit, l-am pus la pământ, a căzut jos. Alek a venit şi i-a luat arma în timp ce eu îl ţineam. Scotea, însă, tot mai multe arme cu dreapta şi cu stânga, a scos un pistol. Alek a reuşit să îl ia. După aceea a scos un cutter şi a început să îl folosească asupra mea. I-am dat drumul şi am început toţi trei să îl lovim în timp ce se afla în mijlocul nostru.”

La rândul său, actorul francez Jean-Hugues Anglade, rănit în timpul atacului, a povestit pentru revista Paris Match groaza pe care a trăit-o când a văzut cum teroristul se îndrepta spre el şi spre familia lui, în timp ce personalul trenului s-a închis în interiorul locomotivei.

Între timp, marocanul acuzat de terorism, pe nume Ayoub El Khazzani s-a declarat şocat de acuzaţii şi susţine că a găsit întâmplător armele nu departe de gara din capitala belgiană.

Sophie David, avocată: „După câteva zile i-a venit ideea să urce în acest tren pentru că i s-a spus, de către alţi oameni ai străzii, că pasagerii care merg pe această rută Amsterdam-Paris au asupra lor sume mari de bani. Spune că a vrut să comită jaful pentru că avea nevoie de bani să se hrănească.”

Deşi a recunoscut că a călătorit în Germania, Austria şi Franţa, marocanul spune că nu a ajuns niciodată în Turcia şi Siria, aşa cum afirmă anchetatorii. Ceea ce nu a convins pe nimeni. Filajele realizate de serviciile spaniole arată că acesta este un adept al islamismului radical.

Bărbatul a ţinut chiar discursuri projihadiste într-o localitatea din sudul Spaniei. El a intrat apoi şi în vizorul serviciilor belgiene, fiind bănuit că are legături cu o celulă teroristă care a şi fost destructurată după atacul din Franţa asupra publicaţiei Charlie Hebdo.

Gruparea de la Verviers a fost destructurată în ianuarie, iar operaţiunile trupelor antitero s-au soldat cu doi morţi în rândul militanţilor care ar fi plănuit atacuri de mare amploare pe teritoriul Europei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri