Merkel, vizită în Rusia după doi ani

Data actualizării: Data publicării:
Putin Meets With Merkel In Berlin
Foto: Gulliver/ Getty Images

Toţi ochii sunt aţintiţi către staţiunea rusească Soci de la Marea Neagră. Cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte acolo cu preşedintele rus Vladimir Putin, prima lor întâlnire de acest fel pe pământ rusesc, din ultimii doi ani.

În această perioadă Moscova s-a erijat în arbitru în Orientul Mijlociu, în detrimentul Statelor Unite şi al Uniunii Europene. În paralel, Rusia a creat tot mai multă îngrijorare în Vest din cauza suspiciunilor şi acuzaţiilor că poartă un război cibernetic şi că s-a amestecat sau încearcă să se amestece în alegerile prezidenţiale sau parlamentare din Statele Unite, Franţa şi Germania.

Jurnalistul Robert Schwartz, şeful secţiei române a Deutsche Welle, a explicat că întâlnirea este importantă pentru Angela Merkel și din punct de vedere electoral. 

„Este cu siguranță o întâlnire foarte importantă nu doar pentru că Merkel vrea să pregătească summitul G20 din iulie, de la Hamburg, ci se va discuta despre toate subiectele menționate. Angela Merkel nu vizitează Rusia doar în calitate de preşedintă a G20. E cancelar federal, deschizătoare de uși pentru economia Germaniei și e candidată aflată în campanie, în calitate de şefă a conservatorilor. Toate aceste aspecte, orchestrate bine, dau bine în Germania. Mai ales prin acţiuni concertate în politica externă un politician german poate să puncteze. Va trebuie să așteptăm conferința de presă de la 15.30 ca să vedem dacă Angela Merkel reușește să îl convingă pe Vladimir Putin să respecte Tratatul de la Minsk, mă refer aici la războiul din Estul Ucrainei, să cadă cumva la o înțelegere în ceea ce privește evoluția din Siria și evident atacurile cibernetice, propaganda deșănțată a Moscovei în Germania, aici cred că este punctul central al relațiilor bilaterale. Fără un pas înapoi din partea lui Putin, sancţiunile vor fi menţinute și datorită poziției ferme a Germaniei”, a explicat jurnalistul. 

Robert Schwartz a explicat că un argument al Germaniei pentru a obține o înțelegere cu Rusia este cel economic, deoarece sancțiunile impuse de Occident au dăunat mult economiei ruse. 

„Știm din alte situații asemănătoare că elementul economic e foarte important. Vedem că evoluţia economică a Rusiei e destul de precară. Există o delegație economică interesată să normalizeze relațiile bilaterale. Moscova a fost vizitată de ministrul de Externe Sigmar Gabriel, urmează o vizită a noului preşedinte federal. Este foarte clar că iniţiativa Germaniei este foarte amplă pentru a dialoga cu partea rusă și probabil în încercarea de a-l convinge pe Vladimir Putin că nu are cum să câștige confruntarea cu Occidentul”, a spus jurnalistul. 

Întrebat de ce Germania este o țară atât de importantă pentru Rusia și invers, jurnalistul a explicat că purtătorul de cuvânt al guvernului federal a afirmat săptămâna trecută că „Executivul de la Berlin are ca obiectiv implicarea Rusiei în găsirea de soluții constructive”. 

„A spus-o acum câteva zile purtătorul de cuvânt al guvernului federal. Executivul de la Berlin are ca obiectiv implicarea Rusiei în găsirea de soluții constructive. Această abordare are prioritate în momente de criză. E interesul Moscovei să găsească o cale spre normalitate. Fără Rusia revenită la masa dialogului ca partener de încredere, crizele, și sunt din ce în ce mai multe crize pe glob, nu vor putea fi soluționate. Dincolo de interesul economic al Rusiei și al Germaniei, pentru că evident Germania vrea să vândă în continuare. Există un interes politic major de a găsi o soluție de compromis”, a spus Robert Schwartz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri