Mihail Gorbaciov, indezirabil în Ucraina

Data publicării:
Mihail Gorbaciov - Guliver GettyImages 1

 Foto: Gulliver/ Getty Images

Interdicția a fost decisă „în interesul securității naționale, mai ales pentru sprijinul public al anexării militare a Crimeii”, a precizat purtătoarea de cuvânt a serviciului ucrainean de securitate, Olena Hitlyanska.

Mihail Gorbaciov a spus, într-un interviu pentru The Sunday Times, dacă el ar mai fi fost la putere, „Uniunea Sovietică încă ar fi existat și Crimeea ar fi făcut parte din ea”.

„Întotdeauna susțin voința liberă a poporului, iar cei mai mulți din Crimeea au dorit să se reunească cu Rusia”, a mai spus ultimul lider al URSS, făcând referire la așa-zisul referendum prin care președintele rus Vladimir Putin a justificat anexarea Crimeii.

Totuși, astfel de remarci ale lui Gorbaciov sunt rare excepții de la poziția sa critică față de actualul lider de la Kremlin, poziție evidențiată în cartea sa „Noua Rusie”, publicată recent.

În urma protestelor antiguvernamentale ce au urmat alegerilor de la sfârșitul anului 2011, scrutin la care se presupune că au existat fraude masive, Gorbaciov a cerut deschis demisia autorităților. În replică, Putin i-a spus atunci, conform agenției EFE, că pe vremea cât a condus URSS ar fi trebuit să lupte „pentru integritatea teritorială a statului nostru într-un mod mai insistent, consecvent și curajos, nu să-și ascundă capul în nisip, lăsându-și posteriorul la vedere”.

În opinia lui Putin, dezintegrarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare tragedie geopolitică a secolului al XX-lea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri