Mii de refugiați, sub cerul liber în Belgrad

Data actualizării: Data publicării:
refug

Aproape 7.000 de refugiaţi, cei mai mulţi afgani şi sirieni, sunt prinşi între două lumi, în Serbia. Au fugit din ţările lor, dar nu pot ajunge nici în Occident, pentru că graniţele sunt închise. Frontiera se deschide zilnic doar pentru 30 dintre ei. Ceilalţi încearcă să treacă dar de cele mai multe ori sunt prinşi de câini special antrenaţi. Se întorc în Serbia plini de răni sângerânde.

Două mii de oameni trăiesc în parcul din centrul oraşului Belgrad. Dorm pe bănci sau pe pături sub cerul liber. Bărbaţii se bărbieresc cu apa din fântână şi la ecranul smartphone-ului, iar mulţi copii fac primii paşi în viaţă în ţarcul de plasă montat de autorităţi.

Beicas a trăit 20 de ani în orașul Jalalabad din Afganistan. În urmă cu două luni de teama atacurilor talibanilor a plecat singur către Europa. A mers 5.000 de kilometri în drumul lui spre liberatte. Pe jos, cu trenul și cu barca. Acum, viaţa sub cerul liber i se pare mai bună decât traiul din ţara sa

Beicas Bashir, refugiat: „Am încercat de 10 ori să trec granița în Ungaria. Nu m-au lăsat, m-au prins și au pus câinii pe mine. Nu am venit aici de plăcere, suntem speriaţi de moarte”.

În parcul din Belgrad a ajuns un alt tânăr din Afganistan. Şi el visează să ajungă în Occident: „Franța sau Germania. Dacă România ne oferă o șansă o să merg și acolo, nu este o problemă pentru noi”.

Cea mai apropiată tabără amenajată de autoritățile din Serbia, situată la marginea orașului, dar este deja plină. Mai sunt şi alte centre, dar refugiaţii spun că sunt prea departe de gară, locul de unde speră să prindă biletul spre Occident.

Ivan Mišković, purtător de cuvânt la Comisariatul pentru Refugiați din Serbia: „Sunt între 6.000 și 7.000 de migranți pe teritoriul Republicii Serbia. Dintre aceștia, sunt 4.500 de oameni în centrele amenajate”.

În parcul din Belgrad sunt mulţi bărbaţi tineri. Familiile cu copii au reuşit să plece, au avut întâietate la trecerea graniței. Aşa că mulţi dintre ei forţează frontiera. „În Ungaria ne torturează, ne pedepsesc”, spune un tânăr.

Locuitorii din Belgrad înţeleg drama refugiaţilor. Mai ales că mulţi au trăit experiența războiului.

Refugiaţii primesc în fiecare zi o masă de prânz de la un ONG. Oamenii se aşează la coadă cu o oră înainte.

Irena Vari, voluntar Info Park: „De când au rămas blocați, aici am început să le dăm mâncare, băuturi calde - ceai și cafea. De câteva luni vin zilnic aici peste 500 de pesoane”.

Voluntarii îi învaţă engleză pe refugiaţi şi fac lecţii cu copiii.

În jur de 100 de refugiați ajung zilnic în Europa, dar pentru că se apropie iarna, autoritățile cred că numărul lor va scădea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri