Militarii din Crimeea, între Ucraina şi Rusia. Ei trebuie să decidă dacă jură credinţă Moscovei sau Kievului

Data publicării:
Crimeea Ucraina oameni inarmati-AFP Mediafax Foto-VIKTOR DRACHEV-1

Cerkasi este una dintre cele şase nave militare ucrainene ale căror echipaje au refuzat să se predea forţelor ruse după anexarea Crimeei. E ancorată în golful Donuzlav, undeva la nord de Sevastopol.

Comandantul navei a înţeles că peninsula e acum controlată de Rusia şi a vrut să iasă în larg. Misiune dificilă, pentru că intrarea în golful Donuzlav e blocată, încă de la începutul luni, de trei epave ale flotei ruse. Sunt trei vase militare care au fost scufundate intenţionat, tocmai pentru a împirica traficul maritim în zonă.

Echipajul ucrainean de pe Cerkasi a încercat în zadar să tragă la mal navele scufundate, pentru a-şi face loc să iasă. La scurt timp şi-au făcut apariţia elicoptere ale armatei ruse, iar comandantul a abandonat misiunea, de teamă izbucnirii unui conflict deschis.

Am fost trădaţi, aşa văd eu situaţia, am fost trădaţi. Am fost abandonaţi aici. Ni s-a cerut să alegem dacă rămânem loiali jurământului ucrainean sau trecem de partea Rusiei. Cât despre mine, am luat decizia să părăsesc Marina”, spune unul dintre soldați.

Între timp, în Sevastopol, forţele locale de poliţie cooperează cu ruşii şi au format patrule comune în oraş.

Am luat aceste măsuri pentru a ne asigura că nu vor exista violenţe similare celor din Kiev şi că nu se vor forma grupuri care să preia controlul în oraş. Cred că oamenii vor dormi liniştiţi acum şi se vor simţi mai în siguranţă”, afirmă Iuri Kaşpur, adjunctul ministrului de Interne din Sevastopol.

De altfel, mulţi locuitori din Crimeea se grăbesc să-şi schimbe paşapoartele ucrainene cu cele ruseşti. Sute de oameni s-au aşezat la cozi, grăbiţi să devină cetăţeni cu acte în regulă ai Federaţiei Ruse.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri