Ministru: Polonia nu va interzice complet avortul

Data publicării:
polonia

Interdicţia completă a avortului nu va fi implementată în Polonia, a declarat miercuri ministrul pentru Ştiinţe şi Educaţie Superioară, Jaroslaw Gowin, descriind protestele de amploare care au avut loc în ultimele zile în ţară drept o lecţie pentru conducerea ţării, care trebuie să respecte mai mult populaţia, relatează The Guardian.

polonia

Protestele de sâmbătă şi de luni au făcut Guvernul „să se gândească şi ne-a învăţat respectul”, a spus Gowin, potrivit News.ro.

Tot miercuri, preşedintele camerei superioare a Parlamentului, Stanisław Karczewski a anunţat că Senatul nu va lucra, cel puţin deocamdată, pe proiectul de lege. El a precizat că senatorii vor aştepta să vadă ce hotărâre va lua Camera Deputaţilor.

Oficialul şi-a exprimat, însă, susţinerea faţă de interzicerea avortului în cazul feţilor care suferă de Sindrom Down, permisă în prezent.

„Sunt copii extraordinari, foarte iubiţi de părinţii lor, care aduc multă căldură şi multă iubire într-o familie. Sunt un opozant vehement al uciderii acestor copii”, a subliniat el.

La rândul său, premierul polonez Beata Szydlo a declarat marţi că Guvernul său nu lucrează la o propunere de înăsprire a legii avortului, distanţându-se de măsura controversată şi reducându-i şansele de a intra în vigoare.

Proiectul de lege de înăsprire a legii avortului a fost lansat de o organizaţie care a strâns 450.000 de semnături şi este sprijinit de Biserică. Majoritatea opiniei publice i se opune, însă.

Guvernul de dreapta, condus de Partidul Libertate şi Justiţie (PiS), a fost supus la presiuni internaţionale să nu pună în aplicare propunerea.

Luni, aproape 100.000 de oameni îmbrăcaţi în negru au ieşit în stradă în mai multe oraşe din Polonia pentru a protesta faţă de propunere. De asemenea, mai multe femei au intrat în grevă.

Polonia are deja una dintre cele mai restricte legi privind avortul din Europa. În prezent, întreruperea de sarcină este permisă numai în cazuri de viol şi incest, dacă fătul suferă de malformaţii grave sau dacă viaţa mamei este în pericol. 

Femeile poloneze care vor să facă avort merg, de regulă, în Germania sau în alte ţări învecinate sau comandă online pastile pentru întreruperea sarcinii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri