Ministrul britanic de Finanțe: Marea Britanie va lansa procedurile de ieşire din UE „când va fi pregătită”

Data publicării:
GettyImages-brexit-2

 Foto: Gulliver/ Getty Images

În primul său discurs după anunţarea rezultatelor referendumului de joi, când majoritatea britanicilor au votat pentru ieşirea din UE, George Osborne a precizat că Guvernul a implementat planuri solide de urgenţă, pentru a se adapta rezultatelor acestui scrutin.

„Economia noastră este suficient de puternică pentru a putea face faţă provocărilor la care va fi expusă de acum încolo ţara noastră”, a asigurat ministrul într-o conferinţă de presă.

Lira sterlină s-a apreciat în reacţie la aceste declaraţii şi asigurări, ajungând la valoarea de 1,3441 dolari, faţă de 1,34 anterior.

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de vineri cu cel mai grav declin din ultimii aproape opt ani, investitorii renunţând la activele riscante în urma referendumului istoric la care britanicii au decis ieşirea lor din Uniunea Europeană.

Euro s-a depreciat cu 1,9%, la 1,1101 dolari pe unitate, iar lira sterlină cu 5%, la 1,3643 dolari pe unitate. La un moment dat în cursul zilei de vineri, lira a scăzut cu 10%, la 1,33 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani.

Citiți și:
Marea Britanie nu se grăbeşte să iasă din UE
Scoția vrea să blocheze BREXIT-ul. Parlamentul scoţian s-ar putea împotrivi modificării legislației
Liderii Uniunii Europene, înfuriați: Marea Britanie să părăsească UE cât mai repede. Ce s-a negociat până acum nu mai este valabil

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri