Ministrul de Externe ungar îi răspunde lui Băsescu: Ungurii nu au nimic de sărbătorit pe 1 Decembrie

Data actualizării: Data publicării:
peter szijjarto
Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a transmis o notă de protest Guvernului român în legătură cu evenimentele de la Cimitirul Valea Uzului Foto: Agerpres

Ungurii nu au nimic de sărbătorit de 1 Decembrie, mai ales nu împreună cu românii, deci este de înțeles ca diplomații ungari să nu participe la recepțiile organizate de autoritățile române în această zi. Asta a declarat Peter Szijjarto referitor la decizia sa de a le interzice diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie, conform Agerpres.

2nd logistics hall of Audi Hungaria Motor opens in Gyor
Foto: Agerpres

De asemenea, Peter Szijjarto s-a referit și la declarația lui Traian Băsescu, care a cerut expulzarea ambasadorului ungar la București și rechemarea ambasadorului român de la Budapesta, precizând că reacția fostului șef de stat spune multe despre persoana care face astfel de afirmații. 

Ministrul de Externe ungar a reiterat astfel declarațiile făcute săptămâna trecută când le-a interzis diplomaților ungari să participe la evenimentele de 1 decembrie. 

„Din moment ce poporul maghiar nu are absolut nimic de sărbătorit pe 1 Decembrie, ministrul de Externe și al Comerțului exterior le interzice tuturor angajaților ministerului să participe la festivitățile organizate cu ocazia zilei naționale a României”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului, săptămâna trecută. 

Szijjarto le-a cerut diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. 

Ministerul român de Externe a catalogat decizia lui Szijjarto drept „greu de înțeles, cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează însăși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică. România a fost și este un stat care va rămâne profund atașat respectului acestor valori”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri