Ministrul de Externe ungar, reacţie la declaraţia lui Bogdan Aurescu. Răspunsul MAE

Data publicării:
Peter Szijjarto -agerpres-18-1.9.2015

Actualizare 12.35:

Ministerul de Externe al României şi-a exprimat, la rândul său, poziţia faţă de atacurile ministrului ungar de Externe.

Precizările MAE:

"Ministerul Afacerilor Externe nu doreşte să comenteze noile declaraţii provocatoare ale ministrului de Externe ungar, care continuă seria de atacuri inacceptabile la adresa oficialilor români.

Poziţiile Ministerului Afacerilor Externe pe tema în cauză sunt clare şi cunoscute şi sunt convergente şi cu alte poziţii exprimate la nivel european şi internaţional.

Acestea vor fi reiterate din nou oficialilor ungari de ambasadorul român la Budapesta, care a fost invitat la Ministerul ungar al Afacerilor Externe".


Astăzi, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a reacţionat printr-un comunicat de presă la cele spuse aseară de Bogdan Aurescu. El a spus că se aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru al cărui şef de guvern este judecat într-un dosar de corupţie.

Peter Szijjarto a adăugat că Ungaria este un stat care are peste o mie de ani vechime, iar în cursul istoriei a apărat de mai multe ori graniţele sale şi ale Europei, precizând că o va face şi de această dată, indiferent că îi convine ministrului de Externe român sau nu, a transmis corespondentul Digi24 în Ungaria, Balazs Barabas.

Ministerul Afacerilor Externe ungar l-a convocat pentru mâine la sediul său pe ambasadorul României la Budapesta pentru explicaţii. 

Bogdan Aurescu a criticat dur planul Ungariei de a ridica şi la graniţa cu România un gard metalic.

"În opinia mea, ridicarea de garduri care să delimiteze Europa civilizată, între ghilimele, de restul lumii, este un gest mai degrabă autist şi inacceptabil în afara spiritului european. România este frontiera externă a Uniunii Europene şi a NATO şi avem toată capacitatea de a apăra comunitatea de valori din care facem parte", a spus ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

Declaraţiile au fost făcute ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de ministrul de Externe al Olandei.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri