Ministrul polonez al Apărării: Moartea președintelui Kaczynski a fost rezultatul unui sabotaj. Reacția Rusiei

Data publicării:
smolensk - getty 1

 

FOTO: Gulliver/GettyImages

Antoni Macierewicz nu a precizat pe cine suspectează, dar comentariile au fost făcute într-un discurs despre mai multe incidente puse pe seama Rusiei, inclusiv violenţele din Ucraina.

„Nu vreau să mă pronunţ dacă (...) inamicii politici ai actualelor autorităţi ruse, care le acuză că au ajuns în cele mai înalte poziţii folosind teroarea armată împotriva propriilor cetăţeni, au dreptate – poate că nu este adevărat”, a spus oficialul la o conferinţă despre război şi terorism.„Nu este nicio îndoială că ceea ce s-a întâmplat la Smolensk (unde s-a prăbuşit avionul prezidenţial – n.r.) a vizat privarea Poloniei de conducerea care ne-a condus naţiunea către independenţă”, a adăugat el.

„După Smolensk, putem spune că noi (Polonia – n.r.) am fost (...) prima mare victimă a terorismului în conflictul modern care se desfăşoară chiar sub ochii noştri”, a subliniat Macierewicz.

Declaraţiile intervin într-o perioadă delicată din punct de vedere politic, cu câteva luni înainte ca Polonia să găzduiască un summit NATO în cursul căreia Alianţa ar putea decide să staţioneze mai multe trupe pe flancul său estic, pentru a contracara politica tot mai agresivă a Rusiei.

Kremlinul a catalogat declaraţiile lui Antoni Macierewicz ca fiind nefondate şi lipsite de orice urmă de obiectivitate.

O anchetă privind moartea lui Lech Kaczynski, desfăşurată de Guvernul precedent, a conchis că a fost vorba de o eroare de pilotaj.

Dar actualul guvern, condus de fratele geamăn al fostului preşedinte, Jaroslaw, a spus că  explozie survenită la bord ar putea fi cauza prăbuşirii.

Deşi partidul său nu a acuzat niciodată deschis Moscova de orchestrarea morţii lui Leck Kaczynski, a afirmat că Rusia a avut de castigat de pe urma tragediei.Guvernul conservator a redeschis, însă, la începutul acestui an, ancheta privind accidentul aviatic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri