Ministrul rus de Finanțe: Moscova nu își permite modernizarea armatei

Data publicării:
portavion rusesc

În bugetul Rusiei pe anul viitor cheltuielile militare au fost majorate cu 20% față de anul acesta. E o creștere pe care guvernul de la Moscova nu și-o permite, spune ministrul de finanțe Anton Siluanov.

„Pregătim un nou program al apărării și, în condițiile sale, vrem să reconsiderăm cheltuielule din buget astfel încât acest program să fie mai realist”, a declarat Anton Siluanov. El a preluat funcția de ministru în urmă cu trei ani, după ce predecesorul său, Aleksei Kudrin, a fost nevoit să își dea demisia: criticase în mod asemănător cheltuielile militare exagerate ale Rusiei.

Însă situația acum este diferita. Rusia este puternic afectată de sancțiunile impuse de Occident în urma confilctului din Ucraina, iar Vladimir Putin este conștient de asta. Putin este cel care a cerut modernizarea, însă pentru atingerea acestui obiectiv au fost tăiate puternic investițiile plănuite pe anul viitor.

Așa că declarația ministrului de Finanțe s-ar putea să nu fie un semn de revoltă, ci un viitor argument folosit de Vladimir Putin pentru a anunța o frânare a cheltuielilor militare.

Și totuși, adevărata intenție a ministrului de Finanțe rămâne necunoscută. Situația economică dificilă în care se află Rusia produce fricțiuni în cercurile înalte de la Moscova, iar în jurul premierului Dmitri Medvedev s-a format o facțiune care deplânge ruperea relațiilor cu Vestul.

Tensiunile cu Occidentul nu influențeaza doar fondurile pe care le au rușii la dispoziție pentru modernizarea armatei, dar și modul în care sunt cheltuiți acești bani. O parte din echipamentul militar ar fi trebuit să fie cumpărat din Occident. Și, după declanșarea conflictului din Ucraina, Franța a amânat, ce e drept la presiunea comunitații internaționale, livrarea către Rusia a două nave de razboi Mistral.

Planul de modernizare a armatei a fost anunțat în 2011 și ar fi trebuit să constea în achiziția de echipament militar nou în valoare de 570 de miliarde de dolari până în 2020.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri